Bota

10,000 dollarë nga epoka e Depresionit të Madh shitet për 480,000 dollarë në ankand!

Një kartëmonedhë e rrallë 10,000 dollarë që daton nga Depresioni i Madh është shitur për 480,000 dollarë në ankand. E lëshuar në vitin 1934, kartëmonedha e Rezervës Federale u certifikua nga Paper Money Guaranty (PMG) dhe u vlerësua me cilësi të jashtëzakonshme letre (EPQ), sipas shtëpisë së ankandeve me bazë në Dallas, Heritage Auctions. Kartmonedha e Bostonit, e cila paraqet fytyrën e Sekretarit të Thesarit të atëhershëm të Presidentit Lincoln, Salmon P. Chase, kryesoi ankandin e monedhës Long Beach Expo të shtëpisë pasi u shit për shifrën rekord të premten.

Dustin Johnston, nënkryetar i monedhës në Heritage Auctions, në një deklaratë për shtyp të hënën, tha:

Konotat me prerje të madhe kanë tërhequr gjithmonë interesin e koleksionistëve të të gjitha niveleve. 10,000 dollarë ndjek vetëm certifikatën e arit 100,000 dollarë të lëshuar në 1934, dhe nga 18 shembujt e vlerësuar nga PMG, ky shembull është i lidhur me notën më të lartë. Pjesa më e madhe që ishte shitur më parë për një kartëmonedhë prej 10,000 dollarësh të vitit 1934 ishte 384,000 dollarë në shtator 2020.

Johnston shtoi në njoftim se PMG ka vlerësuar vetëm katër kartëmonedha të tjera të vogla 10,000 dollarë të Rezervës Federale të barabartë me këtë, dhe vetëm pesë më të larta. Ai e quajti shënimin një çmim absolut që do të ketë një pjesë të vëmendjes në shtëpinë e koleksionit të tij të ri. Kartmonedha prej 10,000 dollarësh ishte kartëmonedha me prerje më të lartë që ka qarkulluar ndonjëherë publikisht, me kartëmonedhën prej 100,000 dollarësh të përdorur vetëm për transferimin e fondeve ndërmjet bankave të Rezervës Federale.

Megjithatë, shënimi i veçantë që u hodh në ankand nuk ishte kurrë në qarkullim, sipas Heritage Auctions. Për shkak të mungesës së përdorimit, kartëmonedhat në prerje prej 500 dollarësh ose më të lartë u ndërprenë në vitin 1969, sipas faqes së internetit të Byrosë së Gdhendjes dhe Printimit të SHBA-së. Që atëherë, kartëmonedha prej 100 dollarësh ka qenë kartëmonedha më e lartë e lëshuar nga SHBA.

Në krye të ankandit të monedhave paralele të shtëpisë ishte një monedhë e rrallë me shqiponjë e dyfishtë e vitit 1899 prej 20 dollarësh prej ari, me portretin e kreut të Liberty. Ajo arriti në 468,000 dollarë në ankand të enjten. Vetëm 84 monedha të këtij lloji u emetuan, dhe vetëm rreth 30 mendohet se janë ende përreth. Duhet një monedhë e jashtëzakonshme për t’u ngjitur në krye të një ankandi me cilësi kaq të lartë të qëndrueshme, dhe kjo shqiponjë e dyfishtë e vitit 1899 është ajo lloj monedhe.