Art & Kulturë Bota

30 vite pas vrasjes së tyre, Italia zgjedh të nderojë në këtë mënyrë Giovanni Falcone dhe Paolo Borsellino!

Një homazh vjen nga Italia për gjyqtarët dhe heronjtë e luftës antimafia, Giovanni Falcone dhe Paolo Borsellino, 30 vite pas vrasjes së tyre. Në Koleksionin Numizmatik 2022 vjen një monedhë me vlerë dy euro në të gjitha shtetet anëtare të Bashkimit Evropian. Monedha u pre për të përkujtuar sakrificën e dy magjistratëve në luftën kundër mafies, të cilët ndërruan jetë në masakrat e Capacit dhe rrugës ”D’Amelio”.

Monedha e emetuar tashmë nga Ministria e Ekonomisë dhe Financave është krijuar nga artisti italian, Valerio De Seta. Vepra është frymëzuar nga një fotografi e famshme e Tony Gentile, e realizuar në vitin 1992 gjatë një takimi në Palermo. Rezultati është një imazh realist dhe i gjallë i Falcones dhe Borsellinos, simbole të ligjshmërisë dhe respektit për institucionet.

Sipër monedhës gjenden te stampuar emrat “FALCONE-BORSELLINO” dhe më poshtë vitet 1992-2022, respektivisht viti i vdekjes së dy magjistratëve dhe viti i emetimit të monedhës, me akronimin e Republikës Italiane, RI dhe me 12 yjet e Bashkimit Evropian përreth.