Health & Beauty

5 efektet anësore të larjes së fytyrës me sapun!

Larja e fytyrës me sapun çdo ditë është diçka e rrënjosur tek ne nga nënat tona që nga fëmijëria. Sapuni është një pastrues super efektiv, por gjithashtu është ndër më të këqijat për lëkurën tuaj të fytyrës. Sipas specialistëve të lëkurës, sapuni mund të jetë shumë i keq për lëkurën tuaj, veçanërisht lëkurën e fytyrës.

Në varësi të produktit që përdorni, ekspertët thonë se rutina juaj e përditshme e larjes së fytyrës mund të heqë lagështinë natyrale, duke e bërë lëkurën tuaj të ashpër. Sapuni ndihmon në heqjen e papastërtive dhe mbeturinave, minimizon dëmtimin e radikalëve të lirë të shkaktuar nga ndotja dhe largon qelizat e vdekura që grumbullohen në lëkurë. Megjithatë, ka disa efekte anësore serioze nëse lani fytyrën me sapun çdo ditë.

Disa prej tyre janë:

Mund të shkaktojë thatësi dhe plakje të parakohshme

Kimikatet në sapun komprometojnë lehtësisht pengesën e lëkurës dhe i lënë toksinat, bakteret, mikrobet dhe grimcat e tjera të pista më thellë në shtresat e lëkurës, duke shkaktuar dëme të mëdha. Përdorimi i vazhdueshëm i sapunit në lëkurën e fytyrës mund të shkaktojë:

Thatësi
Skuqje
Irritim dhe kruajtje

Në ato shtresa më të thella, surfaktantët me bazë sapuni ndeshen me mbaresa nervore dhe shkaktojnë një përgjigje nga sistemi imunitar, duke shkaktuar inflamacion dhe rrudha.

Dëmton mikrobiomën e lëkurës

Ekzistojnë lloje të ndryshme të patogjenëve në lëkurë, që mbrojnë shtresat nga sulmi i baktereve, viruseve dhe kërpudhave të dëmshme. Këto njihen si mikrobioma e lëkurës e cila mban aciditetin e lëkurës të lartë. Megjithatë, kimikatet në sapun ulin aciditetin dhe vrasin shumë baktere të mira, duke bërë që sistemi imunitar të reagojë. Prandaj, mund të vëreni inflamacion, infeksion dhe dëmtim të përhershëm me puçrra fytyre, puçrra dhe lytha.

Bllokon poret e lëkurës

Përdorimi i rregullt i sapunëve mund të shkaktojë bllokimin e poreve në sipërfaqen e lëkurës. Sipas dermatologëve, kjo ndodh sepse shumica e sapunëve përmbajnë acide yndyrore që grumbullohen në poret dhe i bllokojnë ato. Kjo gjithashtu çon në probleme të ndryshme të lëkurës si pikat e zeza, puçrrat, infeksionet, etj.

Hiqni vitaminat e lëkurës

Sapunët gjithashtu heqin vitaminat thelbësore nga lëkura që mund ta ndihmojnë atë të duket e freskët dhe e shëndetshme. Vitamina D krijohet nga ekspozimi në diell, por dermatologët thonë se ajo dëmtohet nga kimikatet e ashpra në sapun.

Përkeqëson ekzemën

Sapunët që përmbajnë alergjenë dhe kimikate të forta kanë më shumë gjasa të irritojnë lëkurën, duke përkeqësuar ekzemën e tyre. Kjo gjendje e lëkurës, e njohur edhe si dermatit atopik, është një sëmundje inflamatore që shkakton skuqje, njolla me luspa, fshikëza dhe madje edhe infeksione të lëkurës.