Lifestyle Love & Sex

5 shenjat që tregojnë se keni një infeksion seksual dhe si mund ta trajtoni atë!

Klamidia është një nga infeksionet më të zakonshme seksualisht të transmetueshme në MB. Deri në një në 10 të rinj mendohet se e kanë atë në çdo kohë – por shumë nuk e kanë absolutisht asnjë ide. Deri në 80 për qind e grave të infektuara dhe 50 për qind e burrave të infektuar nuk përjetojnë fare simptoma, duke e bërë të vështirë zbulimin dhe kalimin e lehtë. Megjithatë, ka disa shenja delikate për t’u kujdesur pas seksit të pambrojtur. Dr Andrew Hart-Pinto, një mjek i NHS nga Liverpool, tha në një video për JHP Medical:

Klamidia gjithashtu nuk shkakton simptoma nëse keni një infeksion.

Ai tha se pesë shenjat më të zakonshme tek meshkujt janë:

  • Dhimbje gjatë urinimit
  • Shkarkim i pazakontë i penisit
  • Dhimbje e testikujve
  • Kruarja e uretrës
  • Ndjesia e djegies

Për gratë, pesë simptomat më të zakonshme janë:

  • Dhimbje gjatë urinimit
  • Shkarkim i pazakontë vaginal
  • Dhimbje gjatë seksit
  • Gjakderdhje midis periodave ose pas seksit
  • Dhimbje barku ose legeni

Në varësi të llojit të marrëdhënies, simptomat mund të shfaqen në zona të tjera. Për shembull, mund të përjetoni siklet ose rrjedhje të pazakontë nga fundi juaj pas seksit anal, ose mund të shfaqet një dhimbje fyti pas seksit oral. Nëse mendoni se mund të keni klamidia, duhet të kërkoni një test nga mjeku juaj i përgjithshëm, farmacia ose klinika e shëndetit seksual.

Ato janë të shpejta, të lehta dhe pa dhimbje dhe përfshijnë një shtupë nga vagina, fundi ose fyti, ose një mostër urine. Ju duhet të merrni rezultatet tuaja në rreth shtatë deri në 10 ditë. Nëse rezulton pozitiv, Dr Hart-Pinto tha se procesi i trajtimit është i drejtpërdrejtë, me një kurs të shkurtër antibiotikësh. Kjo është zakonisht një pilulë doksiciklinë dy herë në ditë që merret për shtatë ditë, por gjithashtu mund t’ju jepet azitromicina për ta marrë një herë në ditë për tre ditë. Ai shtoi:

Një pikë shumë e rëndësishme është që ju duhet të përfundoni të gjithë kursin e antibiotikëve, edhe nëse filloni të ndiheni më mirë.

Dr Hart-Pinto tha gjithashtu se është thelbësore të pranohet se pasi të trajtoheni, ju ende mund të riinfektoheni. Prandaj partneri juaj duhet të marrë të njëjtin trajtim dhe ju duhet të shmangni seksin deri në një javë pasi të jenë trajtuar kontaktet tuaja. Nëse nuk trajtohet, klamidia mund të shkaktojë probleme serioze, paralajmëroi Dr Hart-Pinto. Tek meshkujt, infeksioni mund të përhapet në testikuj, duke shkaktuar dhimbje dhe ënjtje.

Dhe tek gratë, infeksioni mund të përparojë në sëmundje inflamatore të legenit, e cila mund të çojë në dhimbje të vazhdueshme të barkut dhe probleme afatgjata të fertilitetit, kështu që mund të keni vështirësi të mbeteni shtatzënë në të ardhmen. Një mënyrë e thjeshtë për të reduktuar rrezikun e prekjes nga klamidia është përdorimi i kontracepsionit pengues si prezervativët.