Design Lifestyle

50 nuancat e grisë, a janë ngjyrat neutrale që e mbajnë shtëpinë tuaj në “pranga”?

Fajësoj Instagramin për obsesionin me minimalizmin “e arritshëm”. Sinqerisht, unë fajësoj Instagramin për shumicën e gjërave, përfshirë mungesën e hobeve të mia përveç Internetit por kushdo që ka edhe interesin më të vogël për dizajnin do të njohë estetikën minimaliste të pikturës sipas numrave që i mban të mbyllura ambientet tona të brendshme. Është i sigurt, është i parashikueshëm dhe është një karrem i besueshëm i mediave sociale. Unë e quaj atë minimalizëm të arritshëm, sepse çdo pronar Airbnb duket se e ka shfletuar revistën Kinfolk një herë.

Nëse estetika do të ishte vija hapëse e një shakaje do të fillonte me Stokholmin, Kaliforninë dhe Kioton që hynin në një bar. Druri është i lehtë, dyshemeja është beton i lëmuar dhe objektet dekorative (zakonisht të zeza ose gri) janë të pakta. Është me shije dhe megjithatë nuk thotë asgjë për ju. Të bëra mirë (shih Rose Uniacke, Donald Judd, Rosa Park, John Pawson, madje edhe Jake Arnold në një masë më pak të ngurtë), minimalizmi dhe neutralët mund të jenë të shkëlqyeshëm në detajet e tyre, por është një vështrim i vështirë.

Ndoshta kam qenë qiramarrës për një kohë të gjatë, por kam vënë re se sa pronarë kanë një mani për qilimat gri-argjendi dhe për këtë arsye kam kuptuar që më mirë do të vuaja me guxim dhe shije të keqe entuziaste se pa shije fare.

Gjithçka ka të bëjë me dekorimin dhe mbushjen e shtëpisë tuaj me ngjyrat, modelet, artin dhe objektet që ju bëjnë të ndiheni mirë.

Ekspertët e parashikimit të trendit në WGSN thonë se preferenca e kohëve të fundit për ambientet e brendshme të ndara ka qenë në një ‘udhëtim’. Ne kemi përparuar nga Japandi (një shkrirje e ndikimeve tipike skandinave dhe japoneze) në vitin 2018 në prezantimin e pigmenteve më të ngrohta dhe një theks më të madh te prekshmëria, me më shumë fokus se kurrë te qëndrueshmëria dhe pjesët e punuara me dorë me më shumë element sentimental. Fatmirësisht, ngjyra luan edhe më shumë një rol parësor në vitin 2022 dhe fjalët kryesore për vitet e ardhshme përfshijnë “minimalizëm shpirtëror” dhe “minimalizëm të bollshëm”. Si një adhurues i zjarrtë i ngjyrave dhe i vazos së herëpashershme tepër dramatike, u lehtësova veçanërisht kur dëgjova fjalën “e bollshme”.

Pas disa vitesh sfiduese, kur kaluam shumë kohë në shtëpi me ngjyra neutrale qetësuese, a mund të jetë më në fund koha që të lini maksimalistin tuaj të brendshëm të egër të merrte timonin? A nuk është mjaft dëshpëruese gjendja e botës pa u shqetësuar për derdhjen e verës së kuqe në dhomën tuaj? Mendoni për shtëpinë e Charleston të grupit Bloomsbury, ku pothuajse çdo sipërfaqe ishte e lyer me murale, përdorimin mbresëlënës të ngjyrës dhe formës. Nëse maksimalizmi do të ishte një hotel, mund të ishte The Fife Arms në Braemar, Maison La Minervetta në Sorrento ose Hoteli Downtown LA Proper i projektuar nga Kelly Wearstler. Ata nuk duken të rrëmujshëm apo të ethshëm. Ata thjesht ju lënë të gjallëruar dhe me dëshirën për të ridekoruar dhomën kur të ktheheni në shtëpi.

Maksimalizmi neutral po shfaqet si një drejtim kyç, duke shkrirë elementet e minimalizmit dhe maksimalizmit me pjesë të deklaratave që shënjojnë një të brendshme minimaliste.

Bëni lëvizje ekspresive, eksperimentoni. Çdo gjë është më e mirë se muret e bardhë dhe një tapet gri.

Nëse mendoni se mund të keni disa prirje maksimaliste dhe keni nevojë për shenja vizuale nga dizajnerët që përdorin ngjyrat dhe artin dekorativ në një mënyrë të gjallë dhe jo teatrale, shikoni dizajnerët e brendshëm britanik Tom Morris, Studio Ashby dhe Retrouvius ose Commune Design me bazë në SHBA. Maksimalizmi nuk duhet të nënkuptojë ngjyrat kryesore dhe lulet.

Mos grumbulloni gjëra as për hir të gjërave. Qëndroni në atë që doni. Nëse keni dyshime, një dhomë e ‘shurdhër’ mund të gjallërohet me një llambë të madhe ose me një ngjyrë të veçantë muri nga dyshemeja deri në tavan. Ndonjëherë disa jastëkë të zgjedhur mirë janë gjithçka që ju nevojitet. Një dysheme e zbehtë do të shkëlqejë menjëherë me një qilim shumëngjyrësh. Një cep i zbrazët është transformuar nga një bimë e përhapur në vazo. E urreni tryezën tuaj të kafesë? Fshihe atë nën një grumbull librash dizajni dhe vendos një tas dekorativ sipër.