Botë e Çuditshme Health & Beauty Lifestyle

7 tendenca ekstreme të bukurisë nga kultura Maja!

Çdo kulturë ka standardet e veta të bukurisë dhe ishte rreth shekullit të 3-të, në kulmin e qytetërimit Mayan, që u shpikën shumë nga procedurat e bukurisë që ne njohim dhe duam sot. Majat nuk mbahen mend vetëm për sakrificat njerëzore, por edhe për përkushtimin e tyre ndaj bukurisë dhe megjithëse këto praktika mund të duken ekstreme në shikim të parë, ne ndajmë tendenca të ngjashme sot, thjesht të përshtatura me standardet e reja.

Ne zbuluam ngjashmëri midis procedurave ekstreme të bukurisë nga kultura Mayan dhe procedurave aktuale. Edhe pse nuk janë tamam të njëjta, ju ftojmë të zbuloni se cilat janë të frymëzuara nga Majat dhe cilat kanë mbetur në të kaluarën.

1. Bizhuteri në dhëmbët e tyre

Majat shkonin te dentisti për të vendosur shtresa guri të gdhendur në dhëmbët e tyre të përparmë. Imagjinoni bruz, hematit, kuarc dhe jadeite të futura në dhëmbët tuaj. Edhe pse, ishte një praktikë e lashtë, ne ende mund ta shohim si një trend në një formë të ngjashme te shumë reperë.

2. Tatuazhet e Majave

Bërja e një tatuazhi në epokën Mayan ishte një përvojë e dhimbshme që jo shumë njerëz guxuan ta bënin. Procedura konsistonte në gdhendjen në lëkurë, duke i dhënë tatuazhit një pamje 3D. Nuk është çudi që bërja e një tatuazhi ishte një simbol i guximit dhe u jepte një pamje më të bukur atyre që zgjidhnin ta bënin një të tillë.

3. Aksesorë ekstravagantë për flokët

Çdo kulturë ka nevojë për kurorën e saj. Majat shprehën aftësitë e tyre artistike në përpunimin e shamive të kokës. Këto zakonisht bëheshin në formën e kafshëve popullore të kulturës së tyre, duke përdorur pupla shumëngjyrëshe dhe gurë të çmuar.

4. Deformimi i kafkës

Kokat e gjata dhe të sheshta besohej të ishin tërheqëse pasi ngjanin me ato të hyjnive të tyre. Për të arritur këtë pamje, prindërit rrafshonin kafkat e buta të foshnjave të tyre të porsalindura duke ngjitur në kokë 2 dërrasa druri.

5. Sytë e kryqëzuar

Thuhet se bukuria e vërtetë bazohet në sytë dhe Majat kishin një përkthim të veçantë të kësaj thënieje. Ata i konsideronin sytë e kryqëzuar si një simbol të bukurisë. Për të arritur këtë veçori, prindërit varnin një lodër të vogël mes syve të vogëlushit të tyre. Fëmija do ta shikonte atë dhe, me kalimin e kohës, sytë e tyre do të rriteshin për t’u kryqëzuar përgjithmonë.

6. Pirsing në fytyrë

Pirsing janë aksesorë të njohur në kulturën moderne dhe dikur ishin të njohura edhe në kulturën Maja. Ashtu si sot, pjesa më e zakonshme e trupit për t’u shpuar ishin veshët, e ndjekur nga hunda dhe buzët. Për Majat, pirsing simbolizonte nderin e perëndive të tyre, përveçse theksonte bukurinë e tyre.

7. Hunda me sqep

Ata preferuan hundët me sqep ashtu si perënditë e tyre. Për ata që nuk kanë lindur me hundë të lakuar, ata përdorën ura artificiale të bëra prej balte për të simuluar një hundë me sqep natyral.