Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Lifestyle

8 mënyra të thjeshta për të përmirësuar vetëkontrollin tuaj…

Përkufizimi bazë i vetëkontrollit, sipas psikologëve, është “aftësia për të menaxhuar impulset, emocionet dhe sjelljet e dikujt për të arritur qëllimet afatgjata”. Mungesa e vetëkontrollit, veçanërisht kur bëhet fjalë për kontrollin e emocioneve (nga intensive në thjesht bezdisëse) është më e zakonshme nga sa mendoni dhe shumë njerëz përballen me këtë problem çdo ditë.

Lajmi i mirë është se ju mund të mësoni se si t’i kontrolloni lehtësisht emocionet tuaja, sepse vetëkontrolli është një nga aftësitë më të rëndësishme që mund t’i mësoni vetes ndonjëherë. Njihuni me listën e gjërave që mund t’ju ndihmojnë të kontrolloni emocionet tuaja, të rifitoni vetëkontrollin dhe të bëheni zotërues i jetës suaj.

1. Mos harroni të buzëqeshni.

Buzëqeshja, edhe kur nuk ju pëlqen fare, mund të mashtrojë trurin tuaj për të besuar se jeni i lumtur. Vetëkuptohet gjithashtu që buzëqeshja do t’ju bëjë të dukeni më tërheqëse në sytë e të tjerëve, sepse askush nuk është më i bukur se kur buzëqesh!

2. Përqendrohuni në frymën tuaj.

Të mësosh se si të kontrollosh frymëmarrjen është një nga mësimet më vitale që mund të mësosh. Mund të jetë më e lehtë të thuhet sesa të bëhet, por çelësi i transformimit të brendshëm është të jetosh në momentin e tanishëm. Mbyllni sytë dhe kushtojini vëmendje frymëmarrjes kur ndiheni të mbingarkuar. Sipas ekspertëve, kur je i vetëdijshëm për frymën tënde, je plotësisht i pranishëm dhe kjo e ndalon mendjen tënde të “vrapojë”.

3. Filloni të bëni ditar.

Gazetaria është një mjet i fuqishëm vetë-eksplorimi që mund të bëhet miku juaj më i mirë dhe personi më i besueshëm nëse vendosni t’i përkushtoheni. Kurdoherë që po përjetoni emocione të padëshiruara, shkruajini të gjitha në ditarin tuaj. Ju do të jeni në gjendje ta kuptoni veten në një nivel shumë më të thellë pa u ndjerë ndonjëherë i gjykuar ose i keqkuptuar nga miku juaj i heshtur, por përjetësisht besnik.

4. Zëvendësoni zakonet negative me ato pozitive.

Ju mund ta zëvendësoni lehtësisht një zakon negativ me atë pozitiv. Përshembull, nëse ju pëlqen të konsumoni ëmbëlsirat kur përjetoni emocione të vështira, mund të shkoni në palestër dhe të largoni stresin, ose, nëse keni dëshirë të shpenzoni para për gjëra të panevojshme, shkoni për një shëtitje të gjatë në natyrë ku nuk do të keni mundësinë të shpenzoni paratë tuaja të fituara me vështirësi për konsum të pamend.

5. Krijoni një rutinë që funksionon për ju.

Ndoshta rutina nuk është fjala më në modë dhe magjepsëse në leksikun modern, por është absolutisht thelbësore për kujdesin tuaj ndaj vetes dhe veçanërisht kur bëhet fjalë për kontrollin e emocioneve tuaja dhe luhatjet e çuditshme të humorit. Rutinat promovojnë mirëqenien mendore duke na ndihmuar të zhvillojmë zakone pozitive të përditshme. Përshembull, angazhohuni që të bëni një shëtitje të përditshme në mbrëmje ose kufizoni aktivitetin tuaj në internet në 30 minuta në ditë dhe do ta shihni veten të ndiheni më mirë.

6. Bëni një listë detyrash

Për të krijuar një rutinë të qëndrueshme dhe të këndshme, mund të filloni të krijoni zakonin e shkrimit të listave të detyrave. Në varësi të mjedisit në të cilin ndodheni, gjithçka në jetë është e përkohshme dhe e pakapshme. Kjo është arsyeja pse nuk mjafton gjithmonë të kesh qëllime të mira. Përkundrazi, është shumë e rëndësishme t’i kujtoni vetes se cilat janë qëllimet tuaja. Mbajtja e gjurmëve të asaj që duhet të bëni është shumë e dobishme nëse doni të qëndroni në tokë dhe të kontrolloni emocionet tuaja.

7. Jepini vetes pak “kohë për mua”.

Shpesh ne jemi kritikët tanë më të ashpër dhe ndërkohë që e dimë se duhet të jemi gjithmonë të sjellshëm me të tjerët, nuk duhet të harrojmë rëndësinë e të qenit të sjellshëm ndaj vetes. Në fund të fundit, mirësia është gjithashtu një aftësi! Fuqia jonë autentike vjen nga pranimi i vetvetes ashtu siç jemi. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të heqësh dorë nga gjithçka, të gjesh pak kohë për veten dhe thjesht të relaksohesh. Bëj diçka që të sjell gëzim të vërtetë, pavarësisht nëse është duke luajtur një instrument muzikor, duke vizatuar, duke kënduar ose duke kërcyer sikur askush në botë nuk të shikon.

8. Mësoni veten se si të meditoni.

Meditimi është diçka që të gjithë mund ta zotërojnë. E praktikuar në tradita të shumta shpirtërore, është një metodë për të trajnuar mendjen tuaj për t’u bërë më i vetëdijshëm për veten. Regjisori i famshëm i ‘Twin Peaks’, David Lynch, ka medituar dy herë në ditë, çdo ditë që nga viti 1973. Ai thotë se kjo i ka dhënë “qasje pa mundim në rezervat e pakufizuara të energjisë, kreativitetit dhe lumturisë thellë brenda”.