Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

8 ushqime dhe pije të përditshme që nuk e dinit se përmbajnë alkool!

Nëse hani kos ose lëngje për mëngjes, me siguri po konsumoni pak alkool pa e ditur. Dhe mund ta gjeni edhe në ndonjë frut të zakonshëm sigurisht që nuk mjafton për t’ju dehur. Sasia e alkoolit në ushqimet dhe pijet e përditshme ka tendencë të luhatet dhe se sa prej tij gjenerohet varet nga sa kohë do të lihen të fermentohen, tha Peter Szczepanski, drejtues klinik në përdorimin e alkoolit dhe substancave për qendrën e rehabilitimit Abbeycare. Kjo matet në alkool sipas vëllimit (ABV). Këtu janë disa ushqime dhe pije, të cilat mund të mos e kishit kuptuar se janë të pakta.

1. Banane

Një banane e pjekur ka rreth 0.2 përqind ABV por kjo është dyfish në një banane shumë të pjekur, e cila ka 0.4 përqind.

2. Bukë

Sipas dietologut të regjistruar Dr Duane Mellor nga Universiteti Aston, buka që përdor maja për tharje do të ketë alkool në shkallë të ndryshme. Ai tha për Mail se ndërsa buka provon, majaja në të do të fermentojë karbohidratet dhe do të prodhojë alkool.

3. Lëngje frutash

Nivelet në lëngjet e rrushit, portokallit dhe mollës do të rriten sa më gjatë ta lini në frigorifer pa i pirë dhe ato kanë tendencë të japin rreth 0,04 deri në 0,5 për qind ABV. Peter shkruan:

Grupe të caktuara, veçanërisht fëmijët, mund të preken nga konsumimi i vëllimeve të mëdha të lëngjeve të frutave.

4. Kos

Sipas Dr Mellor, çdo ushqim i fermentuar ka të ngjarë të përmbajë gjurmë alkooli. Ushqimet e zakonshme të mëngjesit si kosi dhe kefiri përmbajnë alkool për shkak të mikroorganizmave që ushqehen me sheqerin natyral të qumështit, laktozën, tha Peter.

6. Uthulla

Uthullat shpesh kalojnë përmes procesit të fermentimit të alkoolit për të arritur në produktin përfundimtar, kështu që do të përmbajnë nivele të ndryshme të tij.

7. Pije freskuese

Disa pije të gazuara përmbajnë alkool, ka shumë të ngjarë për shkak të përmbajtjes së tyre të lartë të sheqerit, tha Peter  kjo mund të jetë deri në 0.5 për qind ABV. Por ai shtoi se prodhuesit përdorin gjithashtu etanolin si një bartës për materialet aromatizuese të paqëndrueshme dhe natyrale, të cilat mund të rrisin nivelet e alkoolit në këto pije.

8. Erëza dhe salca

Erëzat si mustarda dhe salca e sojës mund të kenë midis 1.5 dhe 2 për qind ABV. Ekstraktet ose aromatizuesit që mund të përdorni në pjekje – të tilla si ekstrakti i vaniljes mund të përmbajnë në fakt përqendrime mjaft të larta të alkoolit deri në 35 për qind ABV.