Design Lifestyle

A do të jetonit në një shpellë?! Këta arkitektë besojnë se në të ardhmen mundeni!

Me ambiente të brendshme të izoluara mirë, me efikasitet energjetik, materiale ndërtimi të siguruara pjesërisht nga një strukturë ekzistuese dhe një ndjenjë harmonie me botën natyrore, shpellat paraqesin një mënyrë alternative të eko-jetesës, qoftë si një parajsë e izoluar e introvertëve, ose si një komunitet i shtëpive buzë shkëmbinjve.

Ndoshta më të famshmet janë shpellat e Cappadocias të Turqisë, të cilat strehojnë dhoma me qira dhe një hotel luksoz termal, por ka shembuj të tjerë, nga një apartament minimalist në Tel Aviv, në një shpellë vere të izoluar të kontrolluar nga temperatura në Teksas. Në vitin 2005, Jiang Lu kreu një studim të mbështetur nga “Earthwatch” mbi banesat tradicionale të shpellave në provincën malore Shaanxi të Kinës, të cilat ende ofrojnë strehim për miliona banorë sot.

Por shpellat, pavarësisht se janë shtëpitë tona më të vjetra, shpesh shihen si një zgjedhje radikale. Në vitin 1958, kur revista “Life” vizitoi banesën komode të piktorit dhe arkitektit nga Mexico City, Juan O’Gorman, i formuar nga një shpellë llave dhe e zbukuruar me printe kafshësh, u cilësua si nga “më të çuditshmet”.

 

Arkitektët e Meksikës që merren me Arkitekturën Organike dhe bashkëpunëtorët e tjerë të famshëm të tyre si Frank Lloyd Wright në SHBA dhe Antoni Gaudí në Spanjë besojnë se rindezja e marrëdhënieve tona me botën natyrore ishte çelësi për të jetuar mirë. Por arkitektët po zhvillonin gjithashtu idetë e tyre në hijen e luftës, kur zhvillimi i bombës atomike bëri që shumë njerëz të mendonin për bunkerët nën sipërfaqe, shpjegoi Hart. Arkitekti tha:

Nëse e bëjmë sipërfaqen e planetit të pabanueshme, të gjithë mund të përfundojmë duke jetuar nën tokë.

Ndërsa qytetet lundruese dhe shtëpitë në pemë janë bërë zgjidhje të njohura dizajni, përqafimi i shtëpive të ngjashme me shpellat si model mund të na ndihmojë gjithashtu të planifikojmë për një të ardhme ku mund të ketë një krizë klimatike. Tashmë, ato janë bërë frymëzim për disa shtëpi të printuara 3D, si modeli i TECLA, i cili është bërë nga balta lokale dhe ka efikasitet më të madh të energjisë.