Lifestyle Love & Sex

A është e zakonshme të kalosh nga miqësia në dashuri?! Mësoni se çfarë pohon shkenca…

Sipas një studimi të fundit është e zakonshme të kalosh nga miqësi në dashuri dhe kjo ndodh me 68% të çifteve. Me fjalë të tjera, gjëja më e zakonshme është se dashuria lind pak nga pak, në atë ditë kur bashkëfajësia, mbështetja dhe e qeshura çojnë në një lidhje më të thellë emocionale. Hulumtimet e publikuara në “Social Psychological and Personality Science” tregojnë se në shumë raste nuk jeni të tërhequr menjëherë nga personi që më vonë do të bëhet partneri juaj. Dashuria që shfaqet mes miqve bëhet e dukshme pas një apo dy vitesh, sipas studimit.

Autori kryesor i hulumtimit është Danu Anthony Stinson nga Universiteti i Victoria në Kanada. Edhe pse jemi në epokën e Tinder dhe të gjithë aplikacioneve që të lejojnë të gjesh një partner apo një aventurë, ne dashurohemi ngadalë dhe dita-ditës. Kjo nuk do të thotë se marrëdhëniet që lindin nga miqësia janë më të mira se ato që lindin nga tërheqja pothuajse e menjëhershme. Megjithatë, rruga që të çon në bashkim i bën ata ndoshta shumë më interesantë. Fillimi i një marrëdhënieje pas vitesh miqësie ju lejon të filloni marrëdhënien me më shumë siguri, njohuri dhe bashkëpunim.

Nga ana tjetër, studimi thekson se kalojnë mesatarisht 22 muaj nga momenti kur njiheni dhe bëheni miq derisa të shfaqet dashuria. Pothuajse dy vite në të cilat ngrihet gradualisht magjia e besimit, kimia e tërheqjes, aleanca e intimitetit, admirimi dhe ajo dëshirë e fshehur që shfaqet ngadalë. Nga miqtë tek të dashurit, nga dashuria platonike tek konsolidimi i çiftit. Në kalimin nga miqësia në dashuri kapërcehen disa faza. Duhet të theksohet gjithashtu se kjo përvojë ndodh si te personat heteroseksualë ashtu edhe te komuniteti LGBTQ +.

Në përgjithësi, miqësia fillon dhe pas muajsh shfaqet dashuria platonike. Fillojmë të fantazojmë për atë koleg pune apo shok klase, me atë mik me të cilin shkojmë kaq mirë dhe që është mbështetja jonë e përditshme. Duhet sqaruar se në dashurinë platonike dëshira seksuale nuk është gjithmonë e pranishme. Ekziston një tërheqje emocionale dhe intelektuale, që i shtohet një idealizimi. Tërheqja fizike dhe dëshira më në fund shfaqen, në atë fazë që mesatarisht i paraprin konsolidimit ose jo të çiftit.

Shpesh miqësia e vërtetë dhe ushqyese shoqërohet nga një tërheqje intelektuale e ngjashme me sapioseksualitetin. Njerëz të sintonizuar me detaje dhe aspekte të panumërta që, pak nga pak, çojnë në një marrëdhënie. Dr.Danu Anthony Stinson thotë se shumë nga njerëzit e intervistuar për punën kërkimore thanë se preferonin të fillonin një marrëdhënie me një miqësi. Në një farë mënyre, thuajse e marrim si të mirëqenë se asgjë nuk është aq vendimtare në një lidhje emocionale sa ajo bashkëfajësia e dikujt që, përpara se të jetë i dashuruar, di të jetë një shok jete.

Ata që e kanë nisur si miq e kanë këtë avantazh, ata e dinë se do të kenë dikë tek i cili mund të mbështeten, një figurë me të cilën tashmë kanë ndarë shumë përvoja. Kjo nuk do të thotë se këto lidhje janë më të kënaqshme. Secili e gjen dashurinë në mënyrën e vet dhe nuk ka mënyra më të mira apo më të këqija sepse aspekti më vendimtar është ajo që ndodh më pas, pikërisht kur fillon lidhja sentimentale. Kjo fazë është e re për të gjithë dhe kërkon përpjekje të shumta dhe aftësi delikate psiko-emocionale.