Tech

A është ndaluar me të vërtetë Apple në Kinë?! Ja si qëndron e vërteta…

Kina nuk ka nxjerrë asnjë ligj apo rregull për të ndaluar përdorimin e iPhone apo ndonjë marke tjetër të huaj telefoni, tha të mërkurën një zëdhënës i qeverisë kineze. Zëdhënësi i Ministrisë së Punëve të Jashtme, Mao Ning, në një konferencë për shtyp në Pekin, tha:

Ne kemi qenë gjithmonë të hapur ndaj kompanive të huaja dhe i mirëpresim ato për të shfrytëzuar mundësitë dhe për të ndarë frytet e zhvillimit ekonomik të Kinës. Kina ka vënë re “shumë raportime mediatike mbi incidentet e sigurisë të iPhone të Apple” dhe se vendi “i kushton rëndësi të madhe informacionit dhe sigurisë kibernetike. U bëj thirrje kompanive të huaja të telefonisë celulare në Kinë që të ndjekin ligjet e privatësisë së vendit dhe të parandalojnë çdo person apo organizatë që të vjedhë të dhënat e ruajtura në telefonat e klientëve të tyre.

Javën e kaluar, Wall Street Journal raportoi se Kina kishte ndaluar përdorimin e iPhone nga zyrtarët e qeverisë qendrore, duke cituar njerëz të paidentifikuar të njohur me këtë çështje. Raporti shkaktoi një rënie në aksionet e Apple – aksioni pësoi humbjen e tij më të madhe ditore në një muaj. Shtëpia e Bardhë tha të mërkurën se po i shikonte zhvillimet me shqetësim.

Duket se është një pjesë e llojeve të hakmarrjes agresive dhe të papërshtatshme ndaj kompanive amerikane që kemi parë nga PRC në të kaluarën, kjo është ajo që duket të jetë. Por e vërteta është, ne nuk kemi shikueshmëri të përsosur për atë që ata po bëjnë dhe pse, dhe sigurisht që do t’u bëjmë thirrje atyre që të jenë më transparentë për atë që po shohin dhe çfarë po bëjnë.

Gjatë muajve të fundit, një listë në rritje e kompanive konsulente amerikane dhe ndërkombëtare janë kapur në kurthin e zgjeruar të Pekinit ndaj asaj që ai e percepton si rreziqe të sigurisë kombëtare.