Sport

Anglia dhe Australia veshin fanella pa emër për të rritur ndërgjegjësimin për Alzheimer!

Një e treta e lojtarëve nga ekipet e Anglisë dhe Australisë dolën në fushë për miqësoren ndërkombëtare të së martës pa emra në pjesën e pasme të fanellave të tyre. Ishte një pamje e pazakontë për një lojë profesionale, por që kishte rëndësi, pasi të dy skuadrat kërkuan të rrisin ndërgjegjësimin për Shoqërinë e Alzheimerit në Mbretërinë e Bashkuar.

Iniciativa u krijua për të treguar se një në tre njerëz të lindur sot në Mbretërinë e Bashkuar do të zhvillojnë demencë,një grup simptomash që me kalimin e kohës mund të ndikojnë në kujtesën, zgjidhjen e problemeve, gjuhën dhe sjelljen. Lojtarë të ndryshëm mbanin fanella pa emër në pjesën e dytë, e cila ishte krijuar për të theksuar konfuzionin dhe humbjen e kujtesës që shpesh përjetojnë ata që jetojnë me çmenduri, tha ekipi kombëtar i Anglisë. Bluzat do të shiten në ankand për të mbledhur para për Shoqërinë e Alzheimerit.

Shpresojmë që duke bërë këtë alternim të thjeshtë me këtë gjest dhe duke i bërë të dyja ekipet të tregojnë një shenjë solidariteti, ne mund të vendosim një qendër të rëndësishme se sa çmenduri mund të shkatërrojë jetët. Shpresoj që të ketë një ndikim masiv nga stendat në ekrane, duke frymëzuar njerëzit për të dhuruar, në mënyrë që të mund të arrijmë edhe më shumë njerëz me mbështetjen tonë që na ndryshon jetën, e cila i ndihmon njerëzit në disa nga kohët më të vështira dhe më të frikshme.

Një studim i fundit suedez zbuloi se futbollistët profesionistë meshkuj kanë 50% më shumë gjasa të zhvillojnë demencë sesa pjesa tjetër e popullsisë, duke i shtuar një studimi historik skocez në vitin 2019 që tregoi se ish-lojtarët meshkuj kishin rreth tre herë e gjysmë më shumë gjasa të vdisnin nga sëmundje neurodegjenerative.