Bota

Arkeologët iranianë kundërshtojnë projektligjin që lejon tregtimin e antikiteteve!

Profesorët iranianë të arkeologjisë kanë publikuar një letër të hapur duke i bërë thirrje parlamentit të tërhiqet nga një projektligj që do të lejonte tregtinë e antikave, raportuan mediat iraniane të mërkurën. Këtë gjë e ka raportuar edhe agjencia e lajmeve ISNA e cila është shpehur se:

Një grup profesorësh të arkeologjisë nga i gjithë vendi kërkuan tërheqjen e një projektligji që do të lejonte tregtimin e artefakteve të lashta.

Sipas agjencisë së lajmeve, 46 nga 290 deputetë propozuan projektligjin në fillim të kësaj jave, të quajtur “shfrytëzimi optimal i objekteve dhe thesareve antike”. Ligjvënësit thanë se shpresojnë ta kthejnë Iranin në një “qendër rajonale” për tregtinë e antikiteteve, duke synuar parandalimin e “kontrabandës së lirë të trashëgimisë kombëtare”, tha ISNA, duke cituar tekstin e draftit. Mediat iraniane raportojnë rregullisht arrestime të individëve të akuzuar për kontrabandë artefakte jashtë vendit.

Në letrën e tyre, profesorët kritikuan ashpër deputetët për propozimin e projektligjit “pa asnjë konsultim me institucionet zyrtare arkeologjike”.

Ky plan jo vetëm që nuk parandalon shkatërrimin e trashëgimisë dhe gërmimet joprofesionale, por autorizon ligjërisht grabitësit të shkatërrojnë trashëgiminë tonë.

Irani është shtëpia e 26 vendeve të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s dhe 53 vendeve të tjera në listën tentative të trupit.

Nga ana tjetër vlen të theksohet fakti se së fundmi arkeologët kanë zbuluar një rrjet rrugësh 4,500-vjeçare të ruajtura mirë në Arabinë Saudite që lidhnin varret e lashta. Studiuesit në Universitetin e Australisë Perëndimore kanë kryer kërkime të gjera gjatë vitit të kaluar, duke përfshirë sondazhe ajrore të kryera me helikopter, sondazhe tokësore, gërmime dhe ekzaminime të imazheve satelitore.

Këto zbulime dhe gjetje janë mjaft të rëndësishme sepse normalisht janë një dëshmi thelbësore e historisë mijëravejçare.