Celebrities Gossip Showbiz

Arsyeja se përse Mbreti Charles e feston ditëlindjen dy herë në vit!

Mbreti Charles III mund të gëzojë disa privilegje që pjesa tjetër e familjes së tij nuk i gëzon tani që ai është në krye të Kurorës Britanike. Për shembull, monarku mund të festojë ditëlindjen e tij dy herë në vit. Përvjetori i dytë do të jetë në Trooping the Colour, një nga festimet më të famshme dhe plot ngjyra në Mbretërinë e Bashkuar.

Edhe pse situata në familjen mbretërore britanike nuk ka qenë e lehtë muajt e fundit për shkak të problemeve shëndetësore të mbretit dhe Princeshës Kate Middleton, të dy të diagnostikuar me kancer, ata janë përpjekur ta ruajne orarin e angazhimeve dhe zakoneve, kështu që detajet përfundimtare të Trooping the Colour, një festë shtesë për ditëlindjen e monarkut, tashmë janë duke u perpunuar.

Qindra vjet më parë, Trooping the Color ishte një paradë ushtarake e mbajtur në Londër, ku grupe të mëdha ushtarësh dolën në rrugë për të nderuar punën që bënë duke mbrojtur dhe duke u kujdesur për mirëqenien e vendit. Mbreti Charles shijoi ditëlindjen e tij të parë atë të vërtetën si monark më 14 nëntor, por ai do të festojë edhe një herë ditëlindjen e tij në Trooping the Colour më 15 qershor.

Rikujtojmë se kartëmonedhat e reja me portretin e mbretit Charles III kanë hyrë në qarkullim, por mund të kalojë pak kohë para se ato të shihen zakonisht në kuleta dhe çantë, raporton BBC. Kartëmonedhat e reja të Bankës së Anglisë do të zëvendësojnë gradualisht ato që janë të dëmtuara ose do të emetohen kur të rritet kërkesa. Mbreti është vetëm monarku i dytë që shfaqet në paund, me Mbretëreshën Elizabeth II që u shfaq për herë të parë në 1960.

Blerësit mund të përdorin ende kartëmonedha aktuale qarkulluese prej 5, 10, 20 dhe 50 £ që mbajnë portretin e mbretëreshës së ndjerë. Ana e pasme e kartëmonedhave aktuale polimere të Bankës së Anglisë, të cilat në rend rritës paraqesin Sir Winston Churchill, Jane Austen, JMW Turner dhe Alan Turing, janë të pandryshuara. Shënimet e lëshuara në Skoci dhe Irlandën e Veriut përmbajnë imazhe të tjera dhe jo monarkun.