Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Celebrities Gossip

“BBC” kёrkon falje pas raportit qё zbuloi metodat mashtruese nё intervistёn me Princeshë Diana-n!

BBC nuk arriti standardet e saj të larta të integritetit dhe transparencës mbi intervistën e Martin Bashir në 1995 me Princeshën Diana. Është ky përfundimi i një hetimi të drejtuar nga gjykatësi në pension, Lord Dyson. “BBC” ndërkaq ka kërkuar një “falje të pakushtëzuar” pasi një raport zbuloi se metodat mashtruese janë përdorur për të marrë një intervistë ekskluzive me Princeshën Diana të ndjerë.

Intervista e vitit 1995 në programin Panorama të BBC-së u krye nga ish-gazetari i BBC-së Martin Bashir, i cili përdori deklarata bankare të rreme. Sipas raportit, Bashir porositi një deklaratë false bankare që tregon pagesa nga një firmë konsulence dhe “News International” në llogarinë bankare të Alan Waller, një ish-punonjës i vëllait të Diana-s, Charles Spencer.

Ai ja tregoi këto Earl Spencer në shtator 1995 dhe pastaj disa ditë më vonë i tregoi atij më shumë deklarata bankare që shfaqnin pagesa në llogaritë e sekretarëve privatë të Diana-s dhe Princit Charles. Dyson shkruan në raport se: “ka të ngjarë që këto deklarata të jenë krijuar nga Bashir dhe të përmbajnë informacione që ai i kishte sajuar”.

Duke përdorur këto deklarata bankare, Bashir ishte në gjendje të bindë Earl Spencer të organizonte një takim me Princeshën Diana, pas së cilës ai e bindi atë të bënte intervistën.

Bashir më pas gënjeu drejtuesit e BBC-së në lidhje me situatën dhe raporti gjithashtu kritikoi një hetim të mëvonshëm të BBC për këtë çështje, duke e quajtur atë “me të meta dhe mjerisht joefektive”. Drejtori i Përgjithshëm i BBC Tim Davie tha:

Unë do të doja të falënderoja Lord Dyson. Raporti i tij për rrethanat rreth intervistës së vitit 1995 është i plotë dhe gjithëpërfshirës. BBC pranon të gjeturat e Lord Dyson plotësisht. Megjithëse raporti thotë se Diana, Princesha e Uellsit, ishte e etur për idenë e një interviste me BBC, është e qartë se procesi për sigurimin e intervistës ishte shumë larg nga ajo që audiencat kanë të drejtë të presin. Na vjen shumë keq për këtë. Lord Dyson ka identifikuar dështime të qarta.

Ndërsa BBC e sotme ka procese dhe procedura dukshëm më të mira, ato që ekzistonin në atë kohë duhet të kishin parandaluar që intervista të sigurohej në këtë mënyrë. BBC duhet të kishte bërë përpjekje më të mëdha për të arritur në fund të asaj që ndodhi në atë kohë dhe të ishte më transparente për ato që dinte. Ndërsa BBC nuk mund ta kthej orën pas një çerek shekulli, ne mund të bëjmë një falje të plotë dhe të pakushtëzuar. BBC e ofron atë sot. 

Ndërkaq, Martin Bashir dha dorëheqjen nga roli i tij si redaktor i fesë së BBC në fillim të këtij muaji, me korporatën që tha se ishte për shkak të çështjeve shëndetësore.