Auto & Moto

BE pritet të vendosë tarifa importi për makinat elektrike kineze!

BE-ja pritet të njoftojë Kinën se do të vendosë tarifa për importet e automjeteve elektrike. Me këtë, ajo pritet të ndezë një luftë të mundshme tregtare të verës me Pekinin. Një para-zbulim zyrtar i tarifave mund të ndodhë pas një hetimi të gjatë mbi subvencionet shtetërore të Kinës për prodhimin e saj të makinave, i cili parashikohet të arrijë në përfundimin se mbështetja masive vazhdon të përqendrohet në sektorin e EV.

Prodhuesit kinezë po përgatiten tashmë për detyrime të reja importi, por ekspertët parashikojnë që Pekini do të hakmerret me kundërmasa që mund të godasin një sërë eksportesh të BE-së në vend. Pas takimit me presidentin kinez, Xi Jingping, në Paris presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, paralajmëroi se “bota nuk mund të thithë prodhimin e tepërt të Kinës”. Hetimi filloi tetorin e kaluar mes dyshimeve se Kina po vërshonte BE-në me automjete elektrike më të lira si rezultat i mbikapacitetit dhe uljes së kërkesës së konsumatorëve të brendshëm.

Ndërkaq, makinat elektrike paraqesin një rrezik më të madh për këmbësorët sesa automjetet me motorë me djegie të brendshme. Sipas një studimi në Mbretërinë e Bashkuar, këmbësorët kanë dy herë më shumë gjasa të goditen nga automjetet elektrike/hibride sesa automjetet me benzinë ose me naftë. Sipas hulumtimit, një nga arsyet mund të jetë se automjetet janë më të qeta veçanërisht në qytete, ato janë më pak të dëgjueshme për shkak të zhurmës përreth.

Drejtuesit e makinave elektrike ose hibride duhet t’u kushtojnë më shumë vëmendje këmbësorëve sepse ata mund të mos i dëgjojnë dhe të ecin në rrugë. Duhet të bëhen gjithashtu përpjekje për të zbutur rrezikun në rritje. Zgjidhjet e mundshme teknike përfshijnë sistemet e shmangies së përplasjeve dhe frenimin autonom emergjent. Studiuesit e udhëhequr nga Phil Edwards nga Shkolla e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër hetuan rrezikun e aksidenteve në Britani të Madhe duke përdorur të dhëna nga viti 2013 deri në 2017.