Health & Beauty Lifestyle

Bëni kujdes me markën e rrobave sportive që vishni, ekspertët paralajmërojnë për Nike, Fabletics dhe jo vetëm…

Mund të jetë e vështirë të imagjinohet se rrobat mund t’ju dëmtojnë shëndetin. Por një studim i ri sugjeron se disa nga artikujt tuaj të preferuar mund të rrisin rrezikun e disa sëmundjeve. Veshjet sportive të bëra nga markat e njohura si Nike dhe Fabletics përmbajnë nivele toksike të Bisphenol A (BPA), ka zbuluar një mbikëqyrës amerikan. BPA është një kimikat industrial që besohet se rrit presionin e gjakut, sëmundjet e zemrës, kancerin, obezitetin dhe infertilitetin.

Qendra për Shëndetin Mjedisor (CEH) ka iniciuar veprime ligjore kundër tetë markave pasi testet zbuluan se veshjet e tyre mund t’i ekspozonin përdoruesit deri në 40 herë më shumë se kufiri i sigurt i BPA, bazuar në standardet e SHBA. Nivele të rrezikshme u gjetën gjithashtu në Patagonia, Athleta, pantallonat e shkurtra atletike Adidas dhe Champion dhe reçipetat sportive Sweaty Betty.

Grupi tani po paralajmëron njerëzit që të kufizojnë kohën e kaluar në veshjet e tyre aktive. Në Kaliforni, niveli maksimal i lejuar i dozës për BPA nëpërmjet ekspozimit të lëkurës është tre mikrogramë në ditë. Mbretëria e Bashkuar ende ndjek ligjet e BE-së për BPA, edhe pas Brexit, të cilat nuk përshkruajnë një kufi për ekspozimin e lëkurës.

Megjithatë, në prill 2023, Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore vendosi që një ekspozim i sigurt ditor ishte 0.2 nanogram për kilogram të peshës trupore. BPA zakonisht gjendet në kontejnerët e ushqimit dhe shishet e ripërdorshme sepse e bën plastikën më fleksibël dhe më të vështirë për t’u thyer.

Prandaj, shumica e ekspozimit ndaj BPA është studiuar në kontekstin e gëlltitjes. Është studiuar edhe ndikimi i tij në organizëm nëpërmjet përthithjes së lëkurës, por kryesisht përmes faturave dhe jo përmes rrobave. Ana Soto, një imunologe nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Tufts, tha për CNN:

Rreziku i përthithjes së lëkurës (nëpërmjet lëkurës) të BPA është i njohur për një kohë. Kur ekspozoheni ndaj një doze të vogël nga goja dhe një doze të vogël transdermale (përmes lëkurës), ato së bashku do të bëjnë një dozë të madhe. Kam studiuar efektet e dozave të ulëta të BPA gjatë zhvillimit të fetusit dhe zbulova se këto nivele të ulëta të ekspozimit rrisin rrezikun e obezitetit, diabetit, çështjeve të sjelljes dhe kancerit.

Organi shëndetësor i SHBA-së tani po bën thirrje që markat të “riformulojnë” produktet e tyre për të hequr të gjitha bisphenolet, përfshirë BPA.