Auto & Moto

Çfarë duhet të dini për xhamat e pasmë të makinave!

Shumë modele makinash kanë disa karakteristika të përbashkëta. Me siguri do të keni vënë re se në shumë makina, ndoshta edhe tuajat, xhamat e pasmë nuk zbresin deri në fund. Pse po ndodh kjo? Vite më parë ekzistonte një teori dhe një parafilologji se xhamat e pasmë të makinave nuk ulen deri në fund, në mënyrë që fëmijët të mos nxirrnin duart dhe të mos ishin në rrezik. Megjithatë, ky nuk është realiteti.

Pra, me të vërtetë, ka të bëjë me ndërtimin e trupit. Harqet e pasme si dhe hapja e derës së pasme përcaktojnë, në fakt, ajo përcakton nëse hapja e dritares do të arrijë deri në fund apo jo. Më konkretisht, nëse prerja e derës është e mprehtë përpara, atëherë ajo parandalon që dritarja të zbresë deri në fund. Në thelb, ajo bie mbi tendë kur dera është e mbyllur.

Megjithatë, në makinat moderne tani dhe veçanërisht në ato të klasës së vogël dhe të mesme, ky fenomen tani është më i rrallë. Dimensionet janë rritur, si dhe dyert që kanë vrimën e tyre. Pra, duke vendosur vrimën në pjesën e pasme të derës së pasme, dritarja ka një sipërfaqe më të vogël. Kjo, e kombinuar me madhësinë më të madhe të derës, mund të ulet deri në fund dhe të futet në të.