Health & Beauty

Cilat janë shkaqet e djersitjes?!

Djersa prodhohet nga gjëndrat në shtresën më të thellë të lëkurës, dermis. Gjëndrat e djersës ndodhin në të gjithë trupin, por janë më të shumtat në ballë, sqetulla, pëllëmbët dhe shputat e këmbëve. Djersa është kryesisht ujë, por përmban edhe disa kripëra. Funksioni kryesor është të kontrollojë temperaturën e trupit. Ndërsa uji në djersë avullon, sipërfaqja e lëkurës ftohet.

Djersitja e tepërt njihet si hiperhidrozë. Hiperhidroza idiopatike është forma më e zakonshme. Quhet idiopatik sepse nuk mund të gjendet asnjë shkak për të. Mund të zhvillohet gjatë fëmijërisë ose më vonë në jetë dhe mund të prekë çdo pjesë të trupit, por pëllëmbët dhe shputat ose sqetullat janë zonat më të prekura. Djersitja e tepërt mund të ndodhë edhe gjatë motit të ftohtë, por është më keq gjatë motit të ngrohtë dhe kur një person është nën stres emocional.

Disa shkaqe të njohura përfshijnë:

obeziteti

ndryshimet hormonale të lidhura me menopauzën (të nxehta)

sëmundjet e shoqëruara me temperaturë, të tilla si infeksioni ose malaria

një gjëndër tiroide tepër aktive (hipertiroidizëm)

diabetit

medikamente të caktuara.

Në shumicën e rasteve, nuk kërkohen hetime për të diagnostikuar hiperhidrozën. Herë pas here rekomandohet një test gjaku për sëmundjen e tiroides.