Lajmet e fundit

Cilësia e spermës/ 5 këshilla për të përmirësuar shanset tuaja për t’u bërë baba!

Në një studim të fundit, ekspertët kanë deklaruar se ndotja e ajrit mund të rrisë shanset që një person të ketë probleme me fertilitetit. Sipas studimit, meshkujt janë në rrezik më të lartë të përballen me numrin e ulët të spermës kur ekspozohen drejtpërdrejt ndaj ajrit të ndotur.

Procesi që çon në një rënie të vazhdueshme të numrit të spermatozoideve dhe gjithashtu i bën ato të vdesin, njihet si aktiviteti përçarës endokrin (çekuilibër hormonal). Cili është roli i saktë i ndotjes së ajrit në uljen e numrit të spermës? Grimcat që janë të pranishme në ajrin dhe që i thithim janë 30 herë më të vogla se flokët e njeriut dhe përfshijnë substanca estrogjenike dhe antiandrogjene, duke përfshirë bakrin, zinkun, plumbin dhe të tjera. Kur ky ajër thithet për një kohë të gjatë, të gjitha këto substanca (të përmendura më lart) mund të çojnë në shtypjen e sintezës së spermës dhe testosteronit.

Si ndikon ndotja e ajrit në spermën tuaj?

Lidhja midis ekspozimit ndaj ajrit të ndotur dhe shëndetit të dobët të spermës nuk është e njohur për shumë njerëz.

Steriliteti është një gjendje shëndetësore që nuk e lejon një person të bëhet prind. Si meshkujt ashtu edhe femrat mund të vuajnë nga kjo gjendje. Megjithatë, me rritjen e papritur të ndotjes së ajrit, rreziku për të vuajtur nga komplikime të mëdha shëndetësore është rritur masivisht. Një studim i kohëve të fundit ka deklaruar se ndër të gjitha efektet e tjera të këqija të ndotjes së ajrit, numri i ulët i spermës është më i zakonshmi. Dhe sperma e ulët është një faktor rreziku kryesor për infertilitetin mashkullor. Sipas raportimeve, një në tre meshkuj vuajnë nga problemet e infertilitetit.

Si të rrisni shanset për t’u bërë baba?

Çështjet e infertilitetit mashkullor janë në rritje, dhe kjo është ndoshta për shkak të disa faktorëve të rrezikut që punojnë së bashku. Edhe pse ndotja e ajrit është një kontribuues kryesor në shëndetin e dobët të spermës, d.m.th., infertilitetit te meshkujt, ka dhe shumë faktorë të tjerë. Ekspertët sugjerojnë ndryshimin e stilit të jetesës, ku duke e përmirësuar atë, mund të rriten shanset për t’u bërë baba.

Shmangni pirjen e duhanit

“Pirja e duhanit është e dëmshme për shëndetin” – kush nuk e di këtë? Por, megjithatë, njerëzit pinë cigare në baza ditore. Megjithatë, kur bëhet fjalë për shëndetin seksual për meshkujt, duhet ditur se pirja e duhanit mund të zvogëlojë fertilitetin.

Ulni konsumin e alkoolit

Konsumimi i tepërt i alkoolit lidhet me rreziqet e zhvillimit të problemeve të rënda me shëndetin e spermës. Prandaj, rekomandohet të mos pini alkool gjatë përpjekjes për të mbetur shtatzënë. Mos harroni, ngjizja varet si nga mashkulli ashtu edhe nga femra. Nëse nuk tregohet kujdesi i duhur, mund ndikojë për keq tek fertilitetit.

Shmangni Drogat Rekreative

Ka disa ilaçe rekreative që janë të dëmshme për shëndetin e spermës së një mashkulli. Këto barna përfshijnë – kanabisin, kokainën dhe steroidet anabolike. Qëndroni larg këtyre për të mbajtur spermën tuaj të shëndetshme dhe shkallën tuaj të fertilitetit të lartë

Mbani testikujt tuaj të ftohtë

Testikujt janë të vendosur në anën e jashtme të trupit tuaj, kjo është kryesisht për shkak të faktit se ata duhet të qëndrojnë të ftohtë për të prodhuar spermën më cilësore.

Mbani një kontroll mbi dietën tuaj dhe bëni ushtrime

Është e rëndësishme që një burrë të mbajë një kontroll të ngushtë mbi atë që ha dhe çfarë rutine ushtrimesh po ndjek, në mënyrë që të mbajë prodhimin e spermës në pikën e duhur. Mos harroni, ngrënia e një diete të shëndetshme, të ekuilibruar dhe mbajtja e një peshe të shëndetshme dhe ushtrimi i rregullt është çelësi për të mbajtur spermën tuaj në gjendje të mirë.