Magazine

Datat më të veçanta dhe më pak të veçanta të vitit për të lindur! A bën ditëlindja juaj pjesë tek ato të veçantat?

Nëse keni menduar ndonjëherë se sa e zakonshme është ditëlindja juaj, mos kërkoni më tej. Një hartë e nxehtësisë e shpërndarë në internet zbulon se më shumë njerëz kanë lindur në shtator dhe korrik, ndërsa ditëlindjet më të rralla janë në nëntor, dhjetor dhe janar.

12, 18, 25 dhe 26 shtator të cilat janë rreth nëntë muaj pas sezonit të festave janë gjetur të jenë ditët më të zakonshme për lindjet. Ndoshta çuditërisht, rreth Krishtlindjeve është një nga ditët më pak të mundshme për të lindur, së bashku me ditën e Vitit të Ri. Por disa që mund të tronditin njerëzit janë 4 korriku dhe fundi i nëntorit.

Ditëlindjet e njohura në shtator besohet gjerësisht se janë për shkak të motit të ftohtë të përjetuar gjatë dimrit të mëparshëm, duke inkurajuar më shumë njerëz të qëndrojnë brenda. 9 shtatori është më i zakonshmi në këtë grup të dhënash, me 19 shtatorin si të dytin. Pas një periudhe të zakonshme shtatzënie, shumë nga këto foshnja, në teori, do të ishin konceptuar më 17 dhjetor dhe 27 dhjetor.

Harta tregon gjithashtu se festat publike duke përfshirë natën e Krishtlindjes, ditën e Krishtlindjeve, ditën e Vitit të Ri dhe Katër Korrik janë ditët më pak të mundshme për lindje. Shumica e spitaleve publike në Amerikë refuzojnë të planifikojnë seksione cezariane në festat kombëtare përveç rasteve urgjente ndërsa shumë spitale private do të organizojnë më pak.

Prej kohësh është menduar se disa mjekë mund të shkaktojnë qëllimisht një shtatzëni, kështu që lindja ndodh në një ditë më të përshtatshme. Edhe data 13 e çdo muaji vuante nga mungesa e ditëlindjeve. Në këtë rast, fajin mund ta ketë besëtytnia. Shkencëtarët kanë përcaktuar gjithashtu kohën dhe muajt më të mirë për të bërë seks nëse dëshironi një fëmijë.

Çiftet që përpiqen të kenë një fëmijë duhet të bëjnë seks para orës 7:30 të mëngjesit të pranverës nëse duan të mbeten shtatzënë, sugjeron hulumtimi. Shkencëtarët në Spitalin Universitar të Cyrihut pretendojnë se spermatozoidet kanë orën e tyre të brendshme 24-orëshe, e cila është më e fuqishme në orët e hershme të mëngjesit. Studiuesit zviceranë zbuluan gjithashtu se sperma është madhësia dhe forma më e shëndetshme për të fekonduar një vezë gjatë marsit, prillit dhe majit.