Aktualitet

Deklaratat e kryeministrit Rama për Bullgarinë, reagon Sofja zyrtare!

Sofja zyrtare reagoi për deklaratën kryeministrit Edi Rama kundrejt Bullgarisë, se një vend i NATO-s ka marrë peng dy shtete të tjera të NATO-s. Në një deklaratë zyrtare, Ministria e Jashtme në Bullgari thekson se gjithmonë kanë mbështetur perspektivën europiane të Shqipërisë e fillimin e negociatave, por janë të zhgënjyer nga gjuha e kryeministrit shqiptar. “Kreu i qeverisë së Shqipërisë, të përshtasë gjuhën që i shkon një politikani kandidat në BE”, – theksohet në një deklaratë.

Bullgaria ka qenë gjithmonë ndër ato shtete anëtare të BE-së që mbështesin identitetin europian të popullit shqiptar. Ne mbështetëm perspektivën evropiane të Shqipërisë dhe fillimin e negociatave të anëtarësimit në BE atëherë kur ishte shumë më e vështirë se sot.

Ndër vite nuk ka pasur shumë zëra të tjerë me ne në këtë kauzë. Ne ende e mbështesim, pavarësisht gjithçkaje, për hir të një të ardhmeje të përbashkët evropiane. Në përgjigje, jo për herë të parë, kemi dëgjuar cilësime të pakundërshtueshme të rënda, fyese nga një kryetar qeverie.

Sulmet me një gjuhë kaq të ulët nuk mund të justifikohen më me karakteristikat dhe mungesën e aftësive evropiane të komunikimit. Presim që kryeministri shqiptar të marrë parasysh mjetet e tij shprehëse në një gjuhë që i përshtatet një politikani të një vendi kandidat për anëtarësim në BE. Në këtë nivel, më shumë se çdo gjë tjetër, ne insistojmë të mbajmë një ton të mirë komunikimi.

Në këtë nivel është dëshmuar gjithmonë nga ana jonë i gjithë respekti që kërkon pozicioni përgjegjës dhe niveli i marrëdhënieve ndërshtetërore. Ne kemi një të ardhme të përbashkët me Shqipërinë. Politikanët ikin, por kombet po qëndrojnë.

Popujt tanë kanë një interes të përbashkët që nuk duhet të pengohet nga një gjykim i gabuar i politikanit. Eshtë e papranueshme që marrëdhëniet mes dy vendeve të mbahen peng nga gjuha e kryeministrit aktual shqiptar.