Tech

Diskriminim në punë/Facebook “kokëulur” pranon të paguajë gjobën miliona dollarëshe!

Facebook do të paguajë deri në 14.25 milionë dollarë gjobë për të zgjidhur pretendimet e ngritura nga qeveria federale se kompania kishte diskriminuar punonjësit amerikanë.  Departamenti i Drejtësisë paditi kompaninë në dhjetor, duke argumentuar se rrjeti social kishte refuzuar të “rekrutonte, merrte në konsideratë ose punësonte” amerikanë të kualifikuar për më shumë se 2,000 pozicione.

Në vend të kësaj, prokurorët akuzuan kompaninë se ua dha ato punë punëtorëve të huaj që kishin viza pune. Kompania gjithashtu zgjidhi veçmas shqetësimet e ngritura nga Departamenti i Punës. Marrëveshja me Departamentin e Drejtësisë përfshinte pagesa prej 4.75 milionë dollarë për qeverinë dhe deri në 9.5 milionë dollarë për “viktimat e pranueshme të diskriminimit të pretenduar të Facebook”, sipas një njoftimi për shtyp. Një zëdhënës i Facebook nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment mbi vendbanimet.

Një ish-menaxhere produkti në Facebook, Frances Haugen, ka dokumente që thotë se vërtetojnë se Facebook i ka dhënë përparësi në mënyrë të përsëritur “rritjes” sesa sigurisë së përdoruesve të saj. Haugen është shprehur se Facebook hasi në mënyrë të përsëritur konflikte midis fitimeve të veta dhe sigurisë së përdoruesve.

Tani, pas akuzave të ish-punonjëses, Facebook ka vendosur të zbatojë politika të reja për të larguar përdoruesit nga përmbajtja e dëmshme, për të kufizuar përmbajtjen politike dhe për t’u dhënë prindërve më shumë kontroll mbi llogaritë e adoleshentëve në Instagram.

Së fundmi, gjithashtu kompania gjigante, pas pretendimeve se kjo platformë po dëmton fëmijët, do të prezantojë disa veçori të reja duke përfshirë nxitjen e adoleshentëve për të bërë një pushim duke përdorur aplikacionin e tij për ndarjen e fotografive në Instagram. Përmes kësaj veçorie pritet të bëhet edhe “nxitja” e adoleshentëve nëse ata vazhdimisht shikojnë të njëjtën përmbajtje që nuk është e favorshme për mirëqenien e tyre.

Ndërkaq, vlen të theksojmë se pasuria personale e themeluesit të Facebook, Mark Zuckerberg ka rënë me rreth 7 miliardë dollarë, duke e rrëzuar atë nga lista e njerëzve më të pasur në botë, pas ndërprerjeve prej disa orësh, që çuan produktet kryesore të Facebook jashtë funksionit. Një shitje bëri që aksionet e gjigantit të mediave sociale të binin rreth 5%, duke shtuar një rënie prej rreth 15% që nga mesi i muajit shtator.