Fashion Health & Beauty Lifestyle

E keni pyetur ndonjëherë veten se pse njerëzit vishen me të kuqe natën e Vitit të Ri? Zbuloni origjinën e këtij zakoni!

Viti i Ri po afron dhe si zakonisht, shumë do të veshin diçka të kuqe, veçanërisht të brendshme. A keni menduar ndonjëherë pse njerëzit veshin të kuqe natën e Vitit të Ri? Do të ishte një mënyrë për t’i thënë lamtumirë vitit të vjetër dhe për të pritur të riun me urimet më të mira: me pak fjalë, një lloj simboli fatsjellës. Sipas traditës, veshjet e kuqe që duhen veshur natën e 31 dhjetorit duhet të jenë të reja dhe duhen veshur vetëm natën e fundit të vitit dhe të nesërmen të hidhen. Por, cila është origjina dhe simbolika e këtij zakoni?

Të veshësh diçka të kuqe natën e Vitit të Ri është për shumë një rit pajtues: ne e presim Vitin e Ri me shpresën se do të na sjellë fat, shëndet, siguri. Ngjyra e kuqe do të kishte kuptime pozitive, por nga e ka origjinën gjithë kjo? Tradita e ngjyrës së kuqe në natën e Vitit të Ri lindi në Kinë: në simbolikën orientale e kuqja është ngjyra e fatit, e begatisë dhe e fatit të mirë dhe zakonisht përdoret gjatë festimeve të dasmave si një ogur i mirë për bashkëshortët dhe për jetën e tyre të re së bashku. Prandaj është një dëshirë për pjellori dhe lumturi në dashuri.

E kuqja është simbol i fuqisë, pjellorisë, shëndetit dhe pasurisë në Romën e lashtë. Sipas një linje tjetër mendimi, tradita e ngjyrës së kuqe në Vitin e Ri daton që nga romakët e lashtë, pikërisht në vitin 31 para Krishtit, në kohën e Oktavian Augustit. Gjatë Vitit të Ri Romak, burrat dhe gratë mbanin diçka të kuqe si simbol të fuqisë, pjellorisë, shëndetit dhe pasurisë, ajo konsiderohej si ngjyra e pasionit, energjisë dhe fatit.

A ka dëshirë më të mirë se kjo për ta nisur Vitin e Ri në mënyrën më të mirë të mundshme? Këto tradita janë të mirëseardhura veçanërisht nëse shërbejnë për të na dhënë energji për të përballuar ardhjen e Vitit të Ri. Detaji që nuk duhet nënvlerësuar? Të brendshmet e kuqe mund të ndihmojnë në ndezjen e pasionit duke shprehur në maksimum feminitetin tonë.

Nuk ndodh gjithmonë, por për sezonin e festave të këtij viti, nuk ka asgjë më të bukur se fustanet në ngjyrë të zezë. Vite më parë, veshjet festive nënkuptonin një fustan të shkurtër ngjyrë argjendi për natën e Vitit të Ri ose një fustan ngjyrë të kuqe të veshur një natë para Krishtlindjes, ndërsa tani çdo gjë ka ndryshuar. Fustanet në ngjyrë të zezë janë ideale për t’u veshur në periudhë festash. Jo vetëm që ngjyra e zezë e tregon perfekt trupin tuaj, por gjithashtu mbulon defektet që ju dëshironi t’i fshihni.