Aktualitet Bota

Edhe Turqia në zgjedhje presidenciale e politike/A do të vijojë të jetë në pushtet Erdogan?

Sot ka zgjedhje edhe në Turqi, ndër më të rëndësishmet në historinë moderne të këtij shteti. Ato mund të rrëzojnë nga pushteti presidentin Recep Tayyip Erdogan e t’i japin fund rrugës gjithnjë e më autoritare të qeverisë së tij ose do t’i mundësojnë që të hyjë në dekadën e tretë në pushtet.

Votimet jo vetëm që do të përcaktojnë se kush do ta udhëheqë Turqinë, shtetin anëtar të NATO-s me 85 milion banorë, por edhe si do të udhëhiqet shteti, çfarë drejtimi do të marrë ekonomia e goditur nga kriza e kostos së jetesës e do të formësojnë politikën e jashtme.

Sondazhet i kanë dhënë avantazh të lehtë rivalit kryesor të Erdoganit, Kemal Kilicdaroglu. Ai është kandidat i aleancës të përbërë nga gjashtë parti opozitare. Por, nëse asnjë kandidat nuk arrin të fitojë mbi 50% të votave, raundi i balotazhit për zgjedhjet presidenciale do të mbahet më 28 maj.

Pas votimit, presidenti Erdogan shprehu bindjen se rezultati i këtyre zgjedhjeve do të jetë “i mirë për të ardhmen e shtetit”, por nuk u shpreh nëse mendon se do të fitojë.

Do Zoti që pas numërimit të votave mbrëmjen e sotme, rezultati të jetë i mirë për të ardhmen e shtetit tonë, për demokracinë turke.

Ndërkaq, Kilicdarogu u zotua të rivendosë demokracinë.

Të gjithëve na kishte munguar demokracia. Do ta shihni, do Zoti, pranvera do të vijë për këtë shtet!

Votuesit në Turqi do të zgjedhin dhe Parlamentin e ri. Gara zhvillohet mes koalicionit Aleanca e Popullit që përbëhet nga forca konservatore e Erdoganit, Partia për Drejtësi dhe Zhvillim (AKP) e të tjera parti nacionaliste, si dhe aleancës opozitare të Kicidaroglut, Aleanca Kombëtare. Në krahun opozitar bën pjesë partia sekulariste, Partia Popullore Republikane (CHP), e krijuar nga Mustafa Kemal Ataturk.

Vendvotimet janë hapur në orën 08:00 e do të mbyllen në orën 17:00, sipas asaj lokale. Referuar ligjit në Turqi, publikimi i çdo rezultati është i ndaluar deri në orën 21:00. Në orët e vona të së dielës mund të ketë sinjale të qartë nëse do të ketë apo jo raund balotazhi për zgjedhjet presidenciale.