Bota

Frenimi i pandemisë së ardhshme, Bill Gates vjen me një deklaratë!

Në një intervistë për CNN, themeluesi i Microsoft, Bill Gates, ka siguruar se ekipi që do t’i përgjigjet një pandemie të ardhshme, do t’i kushtojë Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) rreth një miliard dollarë në vit.

Kjo është një shumë e vogël nëse e krahasojmë me shifrat e alokuara për buxhetet ushtarake apo ndryshimet klimatike.

Plani për të cilin flet themeluesi i Microsoft është ‘Global Epidemic Response and Mobilization’ (GERM), një grup që do të raportonte në OBSH dhe do të përbëhej nga njerëz nga e gjithë bota me një gamë të gjerë njohurish. Ky grup do të monitoronte shpërthimet e sëmundjeve që shfaqen në mbarë botën, duke u konsultuar me shërbimet shëndetësore publike të vendeve dhe duke vlerësuar rreziqet e secilit prej tyre.

Për Gates, buxheti për GERM nuk do të ishte shumë i lartë, sepse dëmi ekonomik i shkaktuar nga COVID-19 në nivel global arrin në 14 miliardë dollarë.

Është një nga politikat shëndetësore më të lira.

Gates ka shkruar një libër, ende të pabotuar, në të cilin propozon se cilat janë udhëzimet që duhet të ndjekim për të shmangur një pandemi. Për shembull, ai këshillon t’u jepen shkencëtarëve mjete më të mira për të hulumtuar dhe zhvilluar mënyra të reja për të luftuar viruset, për të përmirësuar gjurmimin e sëmundjeve, për të forcuar sistemet shëndetësore dhe për të frenuar shpërthimet në 100 ditët e para përpara se të kenë një shans për të ndjekur përhapjen, ndër masa të tjera.

Përveç kësaj, ai beson se është e rëndësishme të gjurmohen shpërthimet, veçanërisht në Azi dhe Afrikë, vende ku afërsia midis kafshëve dhe njerëzve po bëhet gjithnjë e më e afërt.

Afrika është një rrezik dhe Azia është një rrezik.

Pak ditë më parë miliarderi i Microsoft paralajmëroi se ekziston një rrezik që bota të mos e ketë parë ende më të keqen e pandemisë COVID. Gates paralajmëroi se ekzistonte rreziku që mund të krijohej një variant edhe më transmetues dhe akoma më fatal i virusit që shkaktoi edhe pandeminë.

Nuk është hera e parë që ai bën një parashikim të tillë. Në dhjetor 2021, ai paralajmëroi miliona ndjekësit e tij në Twitter që të përgatiteshin për pjesën më të keqe të pandemisë, pasi kishte paralajmëruar më parë në 2015 se bota nuk ishte gati për pandeminë e ardhshme.