Bota

Gabimi i thjeshtë i pasaportës që po ju kushton më shumë para britanikëve!

Aplikimet për pasaportë pritet të rriten këtë vit me shumë britanikë që kërkojnë të pushojnë jashtë vendit. Megjithatë, një gabim i thjeshtë në një aplikim për pasaportë ka lënë tashmë mbi një milion njerëz pa e marrë atë. Një hetim nga “MoneySavingExpert” zbuloi se më shumë se një milion njerëz ende aplikuan për një pasaportë personale, pavarësisht se kjo është 9.50 £ më shumë se një aplikacion dixhital.

Sipas ekspertëve të parave, 1,054,943 britanikë aplikuan për pasaportën e tyre duke përdorur një formular letre. Këto aplikacione përfshijnë këdo që aplikon për pasaportën e parë, rinovimin e një pasaporte të vjetër, ndryshimin e emrit (ose të dhëna të tjera personale) ose që aplikon për një pasaportë për një fëmijë. Britanikët që duan të aplikojnë përmes postimit tani do të paguajnë 10,50 £ shtesë pasi tarifat e aplikimit për pasaportë u rritën dje.

Aplikimi personalisht përmes Postës është rritur nga 85 £ në 93 £ për të rriturit. Për fëmijët tarifa e aplikimit është rritur në 64 £ nga 58,50 £. Ndërkohë aplikacionet standarde online u rritën nga 75,50 £ në 82,50 £ – duke u rritur me 7 £. Pasaportat e reja për fëmijët gjithashtu u rritën nga 49 në 53,50 paund. Kjo do të thotë se një familje prej katër anëtarësh mund të detyrohet të paguajë 23 £ shtesë nëse duhet të përditësojë të gjitha pasaportat e tyre në të njëjtën kohë duke paguar 272 £ në vend të 249 £.

Aplikimet standarde të letrës jashtë shtetit u rritën nga 95,50 £ në 104,50 £ për të rriturit dhe 65,50 £ në 71,50 £ për fëmijët. Zyra e Brendshme thotë se tarifat e reja do të ndihmojnë “të lëvizim drejt një sistemi që plotëson kostot e tij përmes atyre që e përdorin atë”. Kushdo që ka një pushim të planifikuar për gjysmën e muajit të shkurtit nuk ka gjasa të marrë pasaportën e tij nëse ka nevojë për një të re, përveç nëse paguajnë shtesë për një rinovim të shpejtë të pasaportës.

Duke folur me deputetët muajin e kaluar, Sekretari i Përhershëm në Zyrën e Brendshme Matthew Rycroft, tha se ata “duhet të jenë gati që vitin e ardhshëm të jenë edhe më të ngarkuar” kur bëhet fjalë për rinovimin e pasaportave. Rycroft shtoi:

Tani do të ishte një kohë shumë e mirë për këdo që dëgjon për të rinovuar pasaportat e tyre dhe paralajmëroi se mund të ketë “një milion ekstra” aplikime se normalja vetëm në gjysmën e parë të këtij viti.

Dhe ndërsa mund të duket e qartë të shkosh në faqen e internetit të qeverisë kur rinovohet, ka disa faqe interneti të rreme që mund t’ju tërheqin gjithashtu. Bounce’s Cody paralajmëroi:

 Këto faqe interneti përpiqen t’i ngarkojnë përdoruesit 20 – 100 £ mbi tarifën zyrtare të pasaportës, duke ofruar shërbime shtesë “validimi”.