Health & Beauty Lifestyle

Gërhitja e partnerit tuaj ju detyron të flini në dhoma të ndryshme?! Ja pse ky veprim mund ta shpëtojë martesën tuaj!

Kur gërhitja e partnerit tuaj bëhet aq e keqe sa ju duhet të flini në shtretër të veçantë, mund të ndiheni si të pranoni se ditët më të mira të martesës suaj janë pas jush. Por një profesor ka sugjeruar që çiftet duhet ta shohin lëvizjen në dhoma të ndryshme si ‘fillimin emocionues të një marrëdhënieje të re’. Në fakt, thotë Russell Foster, heqja e tapave të veshit në favor të dhomave të veçanta të gjumit do të përmirësojë cilësinë e gjumit dhe për këtë arsye do t’i bëjë çiftet më të lumtur.

Profesori i neuroshkencës cirkadiane në Universitetin e Oksfordit i tha Hay Festival:

Tapat e veshit nuk funksionojnë. Pra, nëse është thjesht gërhitje, çfarë bëni? Epo ti fle në një vend tjetër. Shumë njerëz thonë: “Kam fjetur me partnerin tim për 50 vjet, është fundi i marrëdhënies sonë. Jo, nuk është. Është fillimi i një marrëdhënieje të re ku të dy në mënyrë ideale do të ishit më të lumtur, më të përgjegjshëm ndaj njëri-tjetrit, më pak impulsivë, më pak nervoz, kështu që nuk mendoj se duhet të keni frikë të flini në një vend alternativ gjumi nëse keni një të tillë. 

Profesor Foster paralajmëroi se ishte e rëndësishme të sigurohesh që gërhitësit të mos kenë apnea obstruktive të gjumit e cila është një nga shkaqet më të zakonshme të gërhitjes dhe mund të përbëjë rrezik nëse nuk trajtohet. Ai tha:

Muskulatura e fytit shembet dhe ju përjetoni një ndjesi frymëmarrjeje [para se] truri të kuptojë se është i privuar nga oksigjeni, kështu që ju në njëfarë mënyre ndaloni frymëmarrjen dhe keni këto marrje të mëdha. Ajo rritje e madhe e presionit të gjakut mund të jetë shumë e dëmshme për enët e vogla të gjakut të syrit dhe trurit, kështu që sigurohuni që të mos jetë ashtu.

Ndërsa promovonte librin e tij mbi gjumin dhe shëndetin, ai kritikoi gjithashtu aplikacionet ‘të pakuptimta’ të gjumit, të cilat ai tha se mund t’i bëjnë njerëzit të shqetësuar për gjumin.