Bota Tech

Gjiganti i mediave sociale Facebook po përballet me veprime ligjore në Britaninë e Madhe!

Gjiganti i mediave sociale Facebook, i njohur tanimë si Meta, së fundmi po përballet me akuza nga Britania e Madhe për arsye se ka abuzuar me dominimin në treg duke shfrytëzuar të dhënat personale të 44 milionë përdoruesve. Dëmi që Facebook mund të paguajë për këtë është 3.2 miliardë dollarë. Liza Lovdahl Gormsen, një këshilltare e lartë e mbikëqyrësit të Autoritetit të Sjelljes Financiare të Britanisë dhe një akademike e ligjit të konkurrencës, tha se ajo po e paraqiste çështjen në emër të njerëzve në Britani që kishin përdorur Facebook midis viteve 2015 dhe 2019.

Padia, e cila do të shqyrtohet nga ‘Competition Appeal Tribubal’ në Londër, pretendon se Facebook bëri miliarda funte duke vendosur kushte të padrejta që kërkonin nga konsumatorët të dorëzonin të dhëna personale të vlefshme për të hyrë në rrjet. ‘Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan’, firma ligjore që përfaqëson Lovdahl Gormsen, ka njoftuar Facebook për pretendimin.

Facebook tha se njerëzit përdorën shërbimet e tij sepse u jepte vlerë dhe ata kanë kontroll domethënës se çfarë informacioni ndajnë në platformat e Metës dhe me kë. Rasti vjen disa ditë pasi Facebook humbi një përpjekje për të ngritur një padi antitrust nga Komisioni Federal i Tregtisë (FTC), një nga sfidat më të mëdha të qeverisë së SHBA kundër një kompanie teknologjike në dekada, ndërsa Uashingtoni përpiqet të trajtojë fuqinë e gjerë të tregut të Big Tech.

Lovdahl Gormsen pretendon se Facebook ka mbledhur të dhëna brenda platformës së tij dhe përmes mekanizmave si Facebook Pixel, duke e lejuar atë të krijojë një “pamje të gjithanshme” të përdorimit të internetit dhe të gjenerojë profile të vlefshme dhe të thella të të dhënave të përdoruesve. Veprimet e grupit të tërheqjes, si ajo e Lovdahl Gormsen, lidhin një grup të përcaktuar automatikisht në një padi, përveç rasteve kur individët tërhiqen.

Rikujtojmë se së fundmi, Google dhe Facebook janë gjobitur me 210 milionë për cenimin e privatësisë së përdoruesve nga kompanitë franceze. ‘CNIL’ tha se kishte gjobitur Google me 150 milionë euro pasi përdoruesit e internetit e kanë të pamundur të shmangin përdorimin e cookie-s (skedarë të vegjël që ndërtojnë një profil të aktivitetit të një personi në internet për qëllime komerciale). Për të njëjtën arsye Facebook u gjobit me 60 milionë euro.