Health & Beauty Lifestyle

Gjithçka që duhet të dini nëse e thërrisni në emër fëmijën tuaj dhe nuk ju përgjigjet!

Situatat në të cilat fëmija nuk i përgjigjet emrit të tij shqetësojnë prindërit. Psikologia, Dr.Anna Kroncke zbuloi se për një periudhë të caktuar një sjellje e tillë e fëmijës konsiderohet normale. Ajo tha se:

Nëse dëgjimi i fëmijës suaj është i mirë, mund të prisni që ai të reagojë kur dikush e thërret. Përgjigjja e tij mund të duket si një buzëqeshje, një tundje me kokë, duke krijuar kontakt me sy ose duke iu përgjigjur një pyetjeje, nëse e keni bërë një të tillë. Fëmijët fillojnë të përgjigjen kur e thërrisni emrin e tyre nga muaji i shtatë deri në muajin e nëntë, por nuk përjashtohet mundësia që të ndodhë në moshën 1-vjeçare. Nëse është jashtëzakonisht e vështirë për të tërhequr vëmendjen e fëmijës ose fëmija nuk përgjigjet fare kur e telefononi ose kur përpiqeni t’i tregoni diçka, kjo është një nga shenjat e para që diçka nuk shkon. Shumica e njerëzve dyshojnë për dëgjimin e fëmijës, ndërsa disa thonë se fëmija duket sikur është në një botë të tijën. Në këtë rast mund të dyshohet për autizëm apo ndonjë çrregullim tjetër që pengon zhvillimin e fëmijës.

Megjithëse edhe pse shumica e njerëzve zakonisht mendojnë fillimisht për autizmin, ka kushte të tjera që bëjnë që një fëmijë të mos i përgjigjet emrit të tij, si për shembull ankthi social, çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes ose ADHD, trauma që bën që fëmija të shmangë ndërveprimet sociale, një lëvizje e fundit ose një ndryshim i rëndësishëm në mjedis. Në rast se vini re se fëmija juaj nuk i përgjigjet emrit dhe është më shumë se një vjeç, këshillohet që të mos bëni panik por të kontaktoni mjekon ose pediatrin.