Botë e Çuditshme Tech

Gjithçka që duhet të dini për “Prokurorin e Inteligjencës Artificiale”…

Shkencëtarët në Kinë kanë filluar të punojnë në një sistem që do të vendosë krimet dhe dënimet e njerëzve me prokurorin e krijuar duke përdorur inteligjencën artificiale. Njoftimi i shkencëtarëve kinezë është se ata kanë zhvilluar “Prokurorin e Inteligjencës Artificiale” të parë në botë për të vendosur nëse njerëzit janë fajtorë dhe për t’i dënuar ata. Studiuesit që kryen studimin shpjeguan se teknologjia që ata zhvilluan, së bashku me përshkrimin verbal të çështjes, ishte në gjendje të vendoste akuzën me më shumë se 97% saktësi.

Sipas burimeve, prokurori i inteligjencës artificiale është zhvilluar dhe testuar nga Prokuroria Popullore e Shangait Pudong, prokuroria më e madhe e qarkut në Kinë. Sipas rezultateve të publikuara të hulumtimit, makina e fuqizuar nga AI mund të ngarkojë me saktësi për tetë krimet më të zakonshme të Shangait, duke përfshirë mashtrimin me karta krediti, vjedhjen, zënkat dhe zgjidhjen e problemeve. Kjo teknologji e re u zhvillua duke punuar me të dhënat e rasteve të 17 mijë krimeve të kryera në periudhën 2015-2020.

E zhvilluar për të punuar edhe në çdo kompjuter desktop, inteligjenca artificiale do të jetë në gjendje të vendosë nëse një person duhet të dënohet apo jo, duke përdorur studime të rasteve të bazuara në njerëz. Duke marrë parasysh që shkalla e pafajësisë në Kinë është vetëm 1%, shkalla në të cilën akuza e ngritur nga prokurori i AI-së pothuajse me siguri do të rezultojë në një dënim. Sipas shkencëtarit kryesor të projektit, Shi Yong, sistemi potencialisht mund të zvogëlojë ngarkesën e përditshme të prokurorëve, duke i ndihmuar ata të përqëndrohen në detyra më sfiduese.

Sipas deklaratave të Shi Yong, ky sistem i inteligjencës artificiale mund të ofrojë një nivel ndihme që mund të zëvendësojë edhe prokurorët në të ardhmen. Ka qenë një fakt i njohur që Kina ka kohë që punon për risi të tilla teknologjike për sistemin e saj gjyqësor. Në vitin 2017, për herë të parë në vend, gjyqtarë të inteligjencës artificiale virtuale morën pjesë në çështjen për krime dighitale si tregtia elektronike në gjykatë, e cila u zhvillua me video thirrje për herë të parë në vend.

Duke vënë në dukje se prokurorët kinezë filluan të përdorin AI në vitin 2016, Shi Yong shtoi se shumë avokatë tani përdorin një mjet të AI të njohur si “Sistemi 206”, i cili vlerëson fuqinë e provave, kushtet e paraburgimit dhe madje shqyrton se sa rrezik paraqet një i dyshuar për publiku. Nga ana tjetër, në lajme u tha gjithashtu se Kina po shkon drejt përdorimit të kësaj teknologjie në fusha të tjera dhe SHBA-ja ka frikë se këto zhvillime do t’i japin Kinës një avantazh të madh për ushtrinë, shëndetin dhe sektorë të tjerë kyç. Shefi i softuerit të Pentagonit tha në një intervistë me ‘Financial Times’ në tetor se Kina tashmë ka tejkaluar Shtetet e Bashkuara në betejën për inteligjencën artificiale dhe është në rrugën e saj drejt dominimit global.