Bota

Gjykata e Lartë e SHBA merr vendimin: Abuzuesit në familje nuk mund të kenë armë!

Personat e vendosur nën urdhra ndalimi për dhunë në familje nuk kanë të drejtë të kenë armë, ka vendosur Gjykata e Lartë në SHBA.

Sipas mediave të huaja, vendimi 8-1 mbështet një ligj 30-vjeçar që ndalon ata që kanë urdhra ndalimi për abuzim në familje të mbajnë armë zjarri.

Në qendër të çështjes ishte Zackey Rahimi, një burrë nga Teksasi, i cili u padit sipas ligjit të vitit 1994, por apeloi çështjen pasi gjykata zgjeroi ndjeshëm të drejtat e armëve në një vendim të vitit 2022.

Në atë vendim, gjykata vendosi se garancia e Kushtetutës së SHBA-së për të drejtën “për të mbajtur armë” mbron një të drejtë të gjerë për të mbajtur një pistoletë jashtë shtëpisë për vetëmbrojtje.

Ajo krijoi gjithashtu një test të ri për ligjet e armëve, duke thënë se ato duhet të jenë të rrënjosura në “traditën historike”.

Kjo i lejoi Rahimit të apelonte kundër dënimit të tij sipas ligjit të 1994, duke argumentuar se nuk e kaloi testin e ri dhe ta çonte luftën deri në gjykatën më të lartë të vendit.

Gjatë një seance dëgjimore në nëntor, avokati i Rahimit, James Matthew Wright, tha se ai nuk mund të gjente asnjë precedent historik për çarmatimin e njerëzve, përveç atyre të dënuar për një krim, i cili nuk përfshin subjektet e urdhrave ndalues.

Qeveria amerikane, duke dashur të mbajë ligjin në fuqi, argumentoi se individë “të rrezikshëm”, si besnikë ndaj Britanisë në epokën e Luftës Revolucionare Amerikane, ishin çarmatosur në të kaluarën.

Avokati i qeverisë tha gjithashtu se gratë që jetonin në një shtëpi me një dhunues të armatosur në familje kishin pesë herë më shumë gjasa për t’u vrarë.

Rahimi, 23 vjeç, një tregtar droge për një kohë të vogël, sipas dosjeve të gjykatës, po vuan një dënim prej gjashtë vjetësh në një burg federal të Teksasit. Ai është gjithashtu në pritje të një gjyqi shtetëror.

Në vitin 2020, të dashurës së tij të atëhershme iu dha një urdhër ndalimi nga një gjykatë pasi ai e tërhoqi zvarrë me makinën e tij, duke e bërë atë të godiste kokën e saj në pult, gjatë një debati pranë shtëpisë së tij në Arlington, Teksas. Ai gjithashtu qëlloi ndaj një kalimtari që ishte dëshmitar i sulmit.

Megjithë një urdhër gjykate që i pezullonte patentën për armë zjarri dhe e ndalonte të posedonte ndonjë armë zjarri, ai i mbajti armët dhe u përfshi në pesë të shtëna në publik më vonë atë vit.

Në një letër të shkruar me dorë nga burgu vitin e kaluar, megjithatë, ai tha se do të “qëndronte larg të gjitha armëve të zjarrit” pasi të lirohej.

Kryegjykatësi John Roberts dha opinionin e gjykatës të premten.

“Kur një urdhër ndalimi përmban një konstatim se një individ përbën një kërcënim të besueshëm për sigurinë fizike të një partneri intim, ai individ mund të ndalohet, në përputhje me Amendamentin e Dytë, të posedojë armë zjarri,” shkroi ai.

“Që nga themelimi, ligjet e kombit tonë për armët e zjarrit kanë përfshirë dispozita që parandalojnë individët që kërcënojnë dëmtime fizike ndaj të tjerëve nga keqpërdorimi i armëve të zjarrit.”

Gjyqtari Clarence Thomas, një konservator, ishte i vetmi nga nëntë gjyqtarët që kundërshtoi.