Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Bota Tech

“Google” ndërmerr këtë hap në Afganistan…

Së fundmi është bërë e ditur se “Google” ka mbyllur përkohësisht një numër të pacaktuar të llogarive të postës elektronike të qeverisë afgane. Talebanët po kërkojnë të dhëna nga ish-qeveria dhe partnerët e tyre,. Në një deklaratë të premten, kompania e Google, “Alphabet” nuk konfirmoi që llogaritë e qeverisë afgane ishin mbyllur.

Ata raportuan se kompania po monitoron situatën në Afganistan dhe po ndërmerr veprime të përkohshme për të siguruar llogaritë përkatëse. Një ish-zyrtar i qeverisë i tha “Reuters” se talebanët donin të merrnin email nga ish-zyrtarë. Në fund të muajit të kaluar, punonjësi tha se talebanët i kërkuan atij të ruante të dhënat e ministrisë për të cilën ai punoi. Punonjësi tha se:

Nëse e bëj këtë, ata do të kenë qasje në të dhënat dhe komunikimet zyrtare të kreut të mëparshëm të ministrisë.

Të dhënat e disponueshme për publikun tregojnë se rreth 20 organe shtetërore afgane përdorën shërbimet e-mail zyrtare të Google, duke përfshirë ministritë e financave, industrisë, arsimit të lartë dhe minierave. Google përdori gjithashtu zyrën afgane të Protokollit Presidencial, si dhe disa organe të qeverisjes vendore.

Bazat e të dhënave dhe e-mailet mund të japin informacion mbi ish-punonjësit e qeverisë, ish-ministrat, aleatët fisnorë dhe partnerët e huaj. Disa agjenci qeveritare afgane, përfshirë ministrinë e jashtme dhe presidencën, kanë përdorur gjithashtu shërbimet e Microsoft. Por është e paqartë se çfarë hapash po ndërmerr firma e softuerit për të parandaluar që të dhënat të bien në duart e talebanëve. Microsoft nuk pranoi të komentojë mbi rastin.

Ndërkaq, ju rikujtojmë se policët kanë paralajmëruar përdoruesit e telefonave që të ç’instalojnë menjëherë tetë aplikacione nga pajisjet e tyre, përfshirë programet e përdorura për sfondin e ekranit (wallpapers) dhe mesazhet nga frika e një programi të rrezikshëm të titulluar ‘Joker’.