Bota Tech

Google prezanton modelin e syzeve të para që mund të përkthejnë gjuhët në kohë reale!

CEO i kompanisë gjigande Google, Sundar Pichai ka zbuluar prototipin e syzeve “inteligjente” gjatë ngjarjes vjetore të “I/O” të kompanisë. Syzet mund të shfaqin bisedat me titra në anglisht, kinezisht dhe spanjisht. Pra dikush që mban këto syze mund të jetë në gjendje që të kuptojë atë që thotë personi tjetër.

Këtë mund ta bëjë duke lexuar titrat që paraqiten përmes lenteve ndërsa personi flet. Megjithatë, ende nuk dihet se kur do të dalin në treg syzet e gjigandit teknologjik. Kompania filloi të përdorë syze inteligjente një dekadë më parë, por ‘Google Glass’ nuk ishin tërheqës për shumicën e konsumatorëve.

Kjo për shkak të një lançimi në treg të një numri të kufizuar, çmimeve të larta fillestare dhe shqetësimeve të privatësisë. Në vitin 2020, ajo bleu ‘North’, e cila ishte një kompani e mbështetur nga Amazon që prodhonte syze inteligjente. Google prezantoi gjithashtu orën e tij të parë inteligjente, telefonat Pixel 6a dhe Pixel 7. EO i Google, Sundar Pichai vuri në dukje se përpjekja për të ndjekur dikë që flet një gjuhë tjetër “mund të jetë një sfidë e vërtetë”.

Gjuha është kaq thelbësore për të komunikuar me njëri-tjetrin.

Megjithatë, ajo që është e qartë është se askush, siç duhej të bënte me Google Glass, nuk hedh vështrimin lart për të parë një ekran të vogël të vendosur në mënyrë të çuditshme. Prototipi i lejon përdoruesit të shikojnë drejtpërsëdrejti altoparlantin, në mënyrë që fjalët të mbivendosen sipër tyre. Në një segment, ne shohim një imazh nga këndvështrimi i përkthimit në punë. Përsëri, ky është ilustrimi i Google për pamjen e prototipit. Ne nuk do ta dimë se si funksionojnë vërtet derisa prototipi të dalë nga laboratori.

Google nuk ofroi asnjë afat kohor për përfundimin dhe dërgimin e këtij projekti. Nuk kemi as emër. Megjithatë, të shohësh syze të realitetit të shtuar me pamje normale që mund të zgjidhin një problem shumë real të botës, (ato mund të përkthejnë gjuhën e shenjave për dikë që nuk e di atë ose t’u tregojnë fjalë personave me dëgjim të dëmtuar) është emocionuese.

Rikujtojmë se, platforma Meta, në pronësi të së cilës është dhe Facebook, ka hapur së fundmi dyqanin e parë fizik, duke u dhënë klientëve dhe stafit mundësinë që të shohin dhe të shijojnë një realitet virtual dhe pajisjet e saj për realizimin e telefonatave me video. Dyqani është hapur në kampusin kryesor të Meta-s “Reality Labs” në qytetin Burlingame në Sillicon Valley. Dyqani ka produkte që kompania synon të shesë, përfshirë syzet “smart” Ray Ban, pajisje për videocall dhe kufjet Oculus VR.