Health & Beauty

Gruaja ankohet për dhimbje shpine prej vitesh, arsyeja ishte tronditëse!

Dhimbja e shpinës është një tjetër dukuri e zakonshme fatkeqe këto ditë dhe me sa duket, më e zakonshme tek femrat në krahasim me meshkujt. Shpesh, menstruacionet mund të shkaktojnë dhimbje shpine tek gratë, ashtu si PMS, madje edhe gjatë shtatzënisë dhe menopauzës. Plakja gjithashtu kontribuon në dhimbjen e shpinës dhe madje e përkeqëson atë. Por në një rast tronditës, një 46-vjeçare nga Kina ishte ankuar për dhimbje shpine për disa vite përpara se të bëhej një zbulim i madh, mjekët gjetën një parazit vdekjeprurës të vendosur në shtyllën e saj kurrizore.

Gruaja nga Kina vizitoi një spital me dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës që rrezatonte përmes ijeve deri te këmbët. Kjo gradualisht u përkeqësua dhe fillimisht filloi tre vjet përpara se ajo të raportonte. Skanimet zbuluan se një kist kishte filluar të rritet në palcën e saj kurrizore – dhe më e keqja, ajo ishte e mbushur me një parazit vdekjeprurës të njohur si Taenia solium. Kjo gjendje, ku krimbat e shiritit gjenden në sistemin nervor qendror, kudo në tru ose në palcën kurrizore, njihet si neurocisticerkoza. Kur në shtyllën kurrizore, ajo njihet si cisticerkoza.

Studimet thonë se deri në 7 për qind e njerëzve me këtë infeksion pësojnë një goditje në tru. Ndërsa e shpjegojnë këtë në Journal of Medical Case Reports, mjekët spekulojnë se paraziti shkakton goditje në tru duke udhëtuar në palcën kurrizore përmes enëve të lidhura me shtyllën kurrizore. Pasi u hoq cisti, gruaja u trajtua me ilaçe kundër krimbave dhe tre vjet pas operacionit, dhimbja e saj në shpinë u zvogëlua ndjeshëm.

Neurocisticerkoza mund të shfaqet në disa mënyra dhe gjithçka varet nga vendi ku formohet kisti dhe shtrirja e infeksionit dhe gjendja e sistemit imunitar gjithashtu. Disa nga simptomat e zakonshme të infeksionit janë:

  1. Dhimbje koke kronike
  2. Presioni në tru
  3. Konvulsionet
  4. Aftësia e reduktuar për të menduar dhe mbajtur mend
  5. Probleme neurologjike që prekin trurin, nervat dhe palcën kurrizore