Art & Kulturë Design

Hapet qendra e re shkencore e Muzeut Amerikan të Historisë Natyrore me vlerë 465 milionë dollarë!

Muzeu Amerikan i Historisë Natyrore (AMNH) në Nju Jork ka një krah të ri transformues dhe madhështor. Ndërsa shumë vëmendja në vitet e fundit u përqendrua në hyrjen kryesore lindore të institucionit përballë Central Park, ku u ndez debati mbi fatin e një statuje të diskutueshme të Theodore Roosevelt – ajo u hoq në fillim të vitit 2022 – institucioni ka planifikuar dhe ndërtuar 465 milionë dollarë. Qendra Richard Gilder për Shkencë, Edukim dhe Inovacion 230,000 metra katrorë në anën e saj perëndimore, në anën e Columbus Avenue për gati një dekadë.

Kompleksi i ri, shkurt Gilder Center, u hap për publikun në fillim të këtij muaji. Ai shton një hyrje të re dhe vend grumbullimi dramatik në kampusin e përhapur të AMNH dhe shkon deri në zgjidhjen e rrjetit të saj të ngatërruar të krahëve dhe korridoreve, duke u lidhur me gjysmën e 20 ndërtesave të muzeut në 33 vende të ndryshme. Ai pason rinovimet e fundit të sallave të gurëve të çmuar dhe mineraleve të muzeut dhe Sallës së Bregut Veriperëndimor.

Qendra strehon zona të reja ekspozimi dhe ekspozimi kushtuar insekteve, një restorant, depo të dukshme, një bibliotekë, klasa, laboratorë dhe më shumë. Ai përfshin një vivarium fluturash, ku vizitorët mund të ecin mes qindra ekzemplarëve të gjallë teksa fluturojnë në një mjedis të harlisur tropikal. Një tjetër pajisje e përhershme është një përvojë zhytëse dhe interaktive video e quajtur “Botët e padukshme” që fokusohet në proceset natyrore miniaturë dhe mikroskopike si ndezja e neuroneve të trurit, shkëmbimi i lëndëve ushqyese dhe uji midis rrënjëve të pemëve dhe rëndësia e planktonit në ekosistemet e oqeanit.

Qëllimet e kësaj ndërtese u intensifikuan dhe u bënë edhe më urgjente nga pandemia dhe shfaqja e një bote pas të vërtetës. Kjo ndërtesë është një kundërhelm ndaj dezinformimit dhe mohimit të shkencës.

Qendra e arrin këtë pjesërisht duke rrënjosur një ndjenjë frike dhe habie në botën natyrore, të cilën disa nga ekspozitat më të vjetra të muzeut dhe hapësirat klasike ndoshta nuk mund ta sjellin në mendje. E dizenjuar nga firma e arkitekturës Studio Gang me seli në Çikago (e cila sapo përfundoi një zgjerim lidhës të Muzeut të Arteve të Bukura në Arkansas), Qendra Gilder duket mjaft e hijshme dhe pa vëmendje nga jashtë – ndoshta pjesërisht për shkak të kundërshtimit nga ruajtësit pas projektit shpallur për herë të parë në 2014.

Ne donim që ndërtesa të ofronte dhe të hapte një ftesë, të sillte nivele të reja shikueshmërie në muze dhe të ishte sa më e dukshme dhe e aksesueshme sa të ishte e mundur, që i fton vizitorët nga brenda, në vend që të projektojë jashtë.