Botë e Çuditshme Lifestyle

Harrojeni Jeff Bezos dhe Elon Musk, ju njohim me njeriun më të pasur të të gjitha kohërave!

Manjatët e biznesit, Elon Musk dhe Jeff Bezos janë aktualisht në një grindje për titullin “Personi më i pasur në botë”. dhe përpjekjet e tyre për të mposhtur njëri-tjetrin kanë rezultuar në një rivalitet zbavitës. Megjithatë, nëse marrim parasysh historinë, këta të dy zbehen në krahasim me njeriun më të pasur të të gjitha kohërave, një Mbret Afrikan të quajtur Mansa Musa.

Ju ndoshta po pyesni veten se kush është Mansa Musa. Ne ju prezantojmë me të dhe historinë e tij.

Mansa Musa ishte një ish-sundimtar i Perandorisë Mali në Afrikën Perëndimore. I lindur si Musa I në vitin 1280, atij iu dha titulli “Mansa” (që do të thotë “sulltan” ose “perandor” në gjuhën Mandinka) pasi mori fronin në 1312. Ai erdhi në pushtet pasi paraardhësi dhe vëllai i tij, Mansa Abu-Bakr, abdikuan për të shkuar në një ekspeditë përtej Oqeanit Atlantik, një udhëtim nga i cili ai fatkeqësisht nuk u kthye më.

Mbretëria e Malit u rrit nën sundimin e Mansa Musa-s dhe u shtri 2000 milje nga Oqeani Atlantik deri në kombin modern të Nigerit. Ai mbulonte gjithashtu pjesë të atyre që tani janë Senegali, Mauritania, Burkina Faso, Gambia, Guinea-Bissau, Guinea dhe Bregu i Fildishtë.

Ishte një nga perandoritë më të mëdha në Afrikën Perëndimore dhe gjuha dhe ligjet e saj kanë ndikuar në kulturën aktuale brenda rajonit. Pasuritë e Mansa Musa-s vinin nga burimet natyrore të rajonit, të cilat ishin ari dhe kripa. Në shekullin e 14-të, Perandoria Mali përbënte pothuajse gjysmën e arit të vjetër të botës. Dhe çdo pjesë e saj i përkiste Mansa Musa. Siç shpjegoi një specialist, sundimtari i mbretërisë kishte akses të pakufizuar në burimin më të çmuar të botës në atë kohë.

Në territorin e Mansa Musa-s ndodheshin edhe qendra tregtare për mallra të tjera, kështu që ai fitoi pasuri edhe nga ato biznese. Pasuria e tij neto vlerësohet në 400 miliardë dollarë. Ndërsa vlera neto luhatet vazhdimisht, si Bezos ashtu edhe Musk kanë regjistruar vlera që kanë arritur në 200 miliardë dollarë. Ata janë ende rreth qindra miliarda prapa shifrës së rregulluar nga inflacioni, 400 miliardë dollarë që ekspertët llogaritën për Mansa Musa-n.

Një profesor i tha BBC-së në një intervistë se “rrëfimet bashkëkohore të pasurisë së Musait janë aq të pafrymë sa është pothuajse e pamundur të kuptosh se sa i pasur dhe i fuqishëm ishte ai me të vërtetë”. Kur Mansa Musa nisi një pelegrinazh në vitin 1324, thuhet se solli 60,000 burra me vete.

Detajet e tij të udhëtimit përfshinin të gjithë zyrtarët e tij mbretërorë, ushtarët, tregtarët, skllevërit, disa dhi dhe dele për ushqim dhe rreth njëqind deve që secila mbante ngarkesa ari. Shumica prej tyre dyshohet se ishin të veshur me ar dhe mëndafsh të hollë persian.

Mansa Musa ishte gjithashtu filantropist. Sipas rrëfimeve historike, Mansa Musa u dha ar njerëzve të varfër që takoi gjatë udhëtimit të tij dhe gjithashtu tregtoi arin për suvenire kur kaloi nëpër Kajro dhe Medinë. Historiani i lashtë Al-Umari shkroi për bisedën e tij me një emir nga Kajro, i cili takoi Mansa Musa-n. Ai tha se mbreti afrikan fliste përmes një përkthyesi, edhe nëse ai vetë e fliste rrjedhshëm gjuhën arabe. Dhe ai gjithashtu i dha thesarit shumë ar vendas dhe sende të tjera me vlerë.

Ai dha aq shumë ar në Kajro sa shkaktoi një krizë ekonomike. Sipas emirit, Mansa Musa “përmbyti” Kajron me pasuritë e tij. Teprica e arit shkaktoi rënien e vlerës së tij dhe kjo rezultoi në humbje ekonomike në masën 1.5 miliardë dollarë në të gjithë Lindjen e Mesme. Një akademik u shpreh se:

Ai dha aq shumë ar nga Mali gjatë rrugës, saqë jelis [griots] nuk u pëlqen ta lavdërojnë atë në këngët e tyre, sepse ata mendojnë se ai shpërdoroi burimet lokale jashtë perandorisë.

Mbreti Afrikan ishte aq i fuqishëm sa, gjatë udhëtimit të tij, ai fitoi edhe territore. Ai gjithashtu mori territorin e Gaos brenda mbretërisë Songhai dhe zgjeroi perandorinë në skajin jugor të shkretëtirës së Saharasë. Nga ana tjetër, ai përdori gjithashtu pasurinë e tij të pamasë për të mirën më të madhe. Gjatë mbretërimit të tij, ai autorizoi universitete, biblioteka dhe struktura të tjera në mbarë mbretërinë. Disa nga këto ndërtesa të lashta janë ende në këmbë sot. Mansa Musa vendosi veten dhe perandorinë e tij në hartë.

Në një hartë të Atlasit Katalanas të vitit 1375, në majë të Timbuktu (i cili u bë pjesë e Perandorisë Mali), kishte një vizatim të një mbreti afrikan, i cili ishte përshkruar i ulur në një fron dhe duke mbajtur një copë metali të çmuar në dorë. Gjatë shekullit të 19-të, Timbuktu fitoi statusin mitik si “Qyteti i Humbur i Arit” dhe u bë një destinacion popullor për gjuetarët dhe eksploruesit e thesareve.

Perandoria e Malit u shkatërrua pas vdekjes së Mansa Musa. Sundimtarit të pasur i njihet merita për fillimin e traditës së arsimit në Afrikën Perëndimore. Por nëse ai ishte kaq i pasur dhe i nderuar, pse nuk kemi dëgjuar për të? Pasi Mansa Musa vdiq, diku rreth viteve 1330, djemtë e tij trashëguan fronin. Mjerisht, ata nuk ishin në gjendje të mbanin perandorinë të bashkuar dhe shtetet më të vogla u shkëputën një nga një. Kur evropianët mbërritën në rajon, mbretëria më në fund përfundoi. Dhe sipas një eksperti, “Historia e periudhës mesjetare ende shihet kryesisht vetëm si një histori perëndimore”, kjo është arsyeja pse historia e Mansa Musa ishte relativisht e panjohur.