Bota

Hetimi i OKB-së: Rusia torturoi disa viktima ukrainase për vdekje!

Metodat e torturës së Rusisë në pjesët e okupuara të Ukrainës kanë qenë aq brutale sa disa viktima kanë vdekur, është shprehur sot kreu i një organi hetimor të mandatuar nga OKB-ja.

Erik Mose, kryetar i Komisionit Hetimor për Ukrainën, informoi Këshillin e OKB-së për të Drejtat e Njeriut në Gjenevë se ekipi i tij kishte mbledhur prova shtesë që tregojnë se përdorimi i torturës nga forcat e armatosura ruse në zonat nën kontrollin e tyre ka qenë i gjerë dhe sistematik.

“Në disa raste, tortura është bërë me një brutalitet të tillë saqë ka shkaktuar vdekjen e viktimës”, tha ai.

Komisioni i Mose vizitoi pjesë të Ukrainës që më parë mbaheshin nga forcat ruse, si Kherson dhe Zaporizhzhia. Ai zbuloi se torturat kryheshin kryesisht në qendrat e paraburgimit të operuara nga autoritetet ruse.

Komisioni ka thënë më parë se shkeljet e kryera nga forcat ruse në Ukrainë, duke përfshirë përdorimin e torturës, mund të përbëjnë krime kundër njerëzimit.

Rusia mohon kryerjen e mizorive ose shënjestrimin e civilëve në Ukrainë. Palës ruse iu dha një mundësi për t’iu përgjigjur pretendimeve në seancën dëgjimore të këshillit, por asnjë përfaqësues rus nuk mori pjesë.