Auto & Moto

HVS ‘prezanton të ardhmen’ e transportit me energji hidrogjeni!

Hydrogen Vehicle Systems (HVS) me bazë në Glasgow, Skoci, sapo ka zbuluar atë që pretendon se është e ardhmja e transportit me energji hidrogjeni. Automjeti është projektuar nga vetë kompania dhe ofron zgjidhje lider në industri kur bëhet fjalë për aerodinamikën, sistemin e fuqisë dhe ergonomisë. HVS është një kompani e re, e themeluar në vitin 2017 në Glasgow dhe fokusi kryesor i saj është projektimi dhe zhvillimi i automjeteve komerciale me energji hidrogjeni.

Ekipi që qëndron pas automjetit të parë përbëhet nga specialistë të industrisë me përvojë në inxhinierinë dhe dizajnin e automobilave, teknologjinë e hidrogjenit, elektronikën e energjisë, qëndrueshmërinë dhe menaxhimin e mjedisit. Kompania bëri përpjekje të mëdha për të siguruar partneritete me furnizues strategjikë dhe një prej tyre është EG Group i specializuar në infrastrukturën e karburantit me hidrogjen.

Kur kamioni të bëhet funksional, stacionet e karburantit do të jenë gati. Rezultatet janë mjaft interesante, kabina ka qasje shumë më të lehtë, ka më shumë hapësirë brenda dhe ergonomia është përmirësuar shumë. Efikasiteti i kamionit është përmirësuar gjithashtu. Sistemi i fuqisë përdor hidrogjen nën presion për të fuqizuar qelizat e karburantit, të cilat nga ana tjetër prodhojnë energji elektrike e cila ruhet në bateri për të fuqizuar boshtin e pasmë.

Ekziston edhe një lidhje F1, këtu kamioni përdor KERS për të rikuperuar energjinë ndërsa është duke frenuar ose ngadalësuar. Sipas kompanisë, qelizat e karburantit të hidrogjenit i lejojnë kamionit rreze më të gjatë të ngarjes dhe kapacitet më të lartë ngarkese dhe rimbushje më të shpejtë se një kamion elektrik i krahasueshëm i fuqizuar nga bateritë litium-jon. Kjo do të thotë gjithashtu kosto më të ulëta funksionimi, por kur krahasohet me kamionët me naftë, kostot me sa duket janë të ngjashme.

HVS argumenton se koha dhe diapazoni i karburantit janë shumë më të rëndësishme për kompanitë e transportit dhe ka kuptim në një mjedis ku çdo minutë ka rëndësi. Por kamionët me bateri janë më të lira se nafta ose hidrogjeni për t’u përdorur dhe nëse kompanitë mund të fitojnë më shumë para ose të shpenzojnë më pak para do të jetë një garë e vështirë. Në shumë raste, infrastruktura e karburantit është më e lehtë për t’u instaluar sesa stacionet e karikimit DC veçanërisht për automjetet e rënda.