Art & Kulturë Botë e Çuditshme Lifestyle

I përkiste perandoreshës Katerina e Madhe, shitet vula prej ari pasi u gjet në një tepsi biskotash!

Një vulë që i përket perandoreshës Katerina e Madhe është shitur për 22,900 paund pasi u gjet në një tepsi të vjetër biskotash. Vula e arit daton në vitet 1780 dhe është përdorur në oborrin mbretëror rus si një vulë zyrtare. Ajo u porosit nga Perandoresha së bashku me një vulë të dytë me të njëjtin dizajn, e cila ruhet në Muzeun Hermitage në Shën Petersburg, Rusi. Një kalë dhe një luan janë gdhendur në gurin karnelian të rrethuar nga një mal ari.

Ato janë bërë nga prerësi i nderuar i gurëve të çmuar Charles Brown bazuar në dizajnin “Kali i frikësuar nga një luan” nga piktori George Stubbs. Besohet se ajo u soll përsëri në Angli nga një anëtar i familjes së tregtarëve Mellish që ishin me qendër në Londër. Vula kishte qenë në të njëjtën familje për më shumë se 100 vjet, duke u kaluar nëpër katër breza.

Ajo u zbulua nga Daisy Hartley, një eksperte bizhuterish, gjatë një vlerësimi rutinë në një pronë në veri të Londrës. Asaj iu dhurua një tepsi biskotash me një shumëllojshmëri artikujsh. Vula ishte e fshehur në tepsi dhe kishte nevojë për pastrim. Ajo tërhoqi vëmendjen e saj për shkak të gdhendjes së mprehtë të brenda gurit të kuq.

Ajo doli në ankand në Hartley Auctions të Ilkley, West Yorkshire, për 19,000£, me tarifa shtesë që e çuan totalin e paguar në 22,990£. Në vitin 2021, një letër nga Katerina drejtuar Kontit Pyotr Rumyantsev nga prilli 1787 që paralajmëronte për rrezikun që paraqet lija u shit në ankand për më shumë se 1 milion paund me një portret të Perandoreshës. Në letë ajo kishte urdhëruar një mjek anglez të vinte në Rusi për ta vaksinuar atë dhe familjen e saj kundër lisë. Një ekspert i jashtëm ka sugjeruar se ky mund të ketë qenë guri origjinal dhe ai në Hermitage, Shën Petersburg, ishte i dyti që u gdhend.