Health & Beauty

Implant baterie për kancerin e gjirit? Shkencëtarët shpjegojnë se si mund ta trajtojë tumorin në vetëm 2 javë!

Kanceri i gjirit është një nga format më të zakonshme të kancerit të raportuara në Indinë metropolitane. Globalisht, gjithashtu, incidenca e saj është jashtëzakonisht e lartë dhe në kundërshtim me besimin popullor, kjo sëmundje mund të ndodhë si tek burrat ashtu edhe tek gratë. Por sipas studiuesve, një bateri e vogël e implantuar është në gjendje të shërojë minjtë nga kanceri i gjirit, dhe atë gjithashtu, brenda vetëm dy javësh.

Me këtë janë shtuar edhe shpresat për lehtësim të shpejtë nga sëmundja tek njerëzit. Studiuesit thonë se pajisja funksionon duke krijuar një rrymë të vogël në ujin e kripur të injektuar në indin e tumorit përreth, i cili mund të thithë oksigjen. Bateria thuhet se është vetë-karikuese dhe mund të zgjasë deri në 500 orë. Ajo funksionon duke privuar qelizat e kancerit nga oksigjeni, një gjendje e njohur si hipoksi.

Teknika thuhet gjithashtu se rrit efektivitetin e barnave speciale të injektuara në trup për të synuar zonat e qelizave hipoksi. Sipas autorit kryesor nga Universiteti Fudan në Shanghai, Kinë, u vu re se pas 14 ditësh, tumoret në pesë minjtë që morën baterinë e punës dhe trajtimin me ilaçe ishin tkurrur me një mesatare prej 90 për qind – katër prej tyre përjetuan zhdukjen e plotë të tumorit.

Tumoret në minjtë e tjerë të testuar që nuk morën implantin e kombinimit dhe ilaçet nuk treguan ndryshime në madhësinë e tumorit. Barnat e përdorura në studim njihen si prodroga të aktivizuara nga hipoksia. Kjo nuk është miratuar aktualisht për përdorim klinik për shkak të mungesës së provave të efektivitetit. Në mënyrë tipike, tumoret dihet se e varfërojnë oksigjenin në indet përreth jo kancerogjene ndërsa rriten duke rezultuar që qelizat të bëhen hipoksike dhe pa oksigjen.

Ilaçet shfrytëzojnë në maksimum funksionin duke synuar vetëm qelizat hipoksike duke minimizuar kështu rrezikun e dëmtimit të qelizave të shëndetshme. Bateria mund të mbulojë tumorin dhe të konsumojë oksigjen brenda tij për më shumë se 14 ditë. Megjithatë, ekspertët nga Universiteti i Kembrixhit paralajmëruan gjithashtu se hipoksia në një tumor mund të rrisë rrezikun e përhapjes së kancerit. Ndonëse nuk është parë te minjtë, e njëjta duhet të vlerësohet së pari përpara se të përdoret te njerëzit.