Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Botë e Çuditshme Food & Drink

Insektet si ushqim, tanimë në pjatat e europianëve do të ketë edhe…

Tashmë europianët do të mund të konsumojnë edhe biskota apo makarona të bëra nga krimba të verdhë të miellit.  Është autorizuar për herë të parë, vënia në treg e insekteve si ushqim. Autoriteti Europian i Sigurisë Ushqimore (EFSA) arriti në përfundimin, në mes të janarit, që larvat e krimbave, të njohura gjithashtu si “krimba mielli”, mund të hahen në mënyrë të sigurt “ose si një insekt i plotë i tharë ose si një pluhur”.

Pas kësaj drite rregullatore jeshile, shtetet anëtare kanë miratuar një propozim nga Komisioni Europian, duke autorizuar përdorimin e krimbave të verdhë të tharë, si një ushqim i ri.

Produktet e bazuara në insekte (shumë të pasura me proteina, minerale, vitamina, fibra, por edhe acide yndyrore të shëndetshme, omega 6 dhe 3) mund të ndihmojnë në parandalimin e mungesave të lëndëve ushqyese, sipas kompanive në sektor.

Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara (FAO) i përshkruan ata si “një burim ushqimi të shëndetshëm dhe shumë ushqyes”. Sipas KE, ato mund të përbëjnë “një burim alternativ të proteinave për të mbështetur kalimin në një sistem ushqimi më të qëndrueshëm”, pasi që bujqësia e insekteve ka një gjurmë të kufizuar ekologjike krahasuar me burimet e tjera të proteinave.