Health & Beauty Lifestyle

Ja kur dhimbjet e menstruacioneve nuk janë ‘normale’ dhe kur duhet të shihni mjekun tuaj!

Shumë prej nesh mendojnë se ngërçet janë pjesë përbërëse e periodave, apo jo? Është e vërtetë që dhimbjet janë pjesë e mekanizmit normal të menstruacioneve, sipas një mjeku. Por pedagogu dhe kirurgu i NHS, Dr Karan Rajan, kjo mund të bëjë që disa të sëmurë dhe praktikues të shëndetit t’i konsiderojnë periudhat e dhimbshme si thjesht ‘të rënda’ dhe të mos shikojnë më tej se çfarë mund të shkaktojë dhimbjen.

Mjeku i famshëm TikTok postoi një video në faqen e tij në Instagram duke shpjeguar se çfarë i shkakton ato ngërçe të bezdisshme mujore dhe kur flisni me një mjek për to. Dr Rajan tha:

Gjatë menstruacioneve, kimikatet e quajtura prostaglandina lëshohen të cilat stimulojnë mitrën të tkurret dhe të heqë rreshtimin e saj të brendshëm.

Por a e dini se të njëjtat kimikate janë gjithashtu përgjegjëse për shkaktimin e kontraktimeve gjatë lindjes? Sa më i lartë të jetë niveli i prostaglandinave të lëshuara, aq më shumë ngërçe do të përjetoni, vazhdoi mjeku. Karan thotë:

Kur muri i mitrës kontraktohet, ai gjithashtu ngjesh enët e gjakut që rreshtojnë mitrën. Kjo ndërpret përkohësisht furnizimin me gjak dhe oksigjen në indet e mitrës dhe pa oksigjen, këto inde hyjnë në një gjendje të njohur si ishemi.

Kjo nga ana tjetër do të nxisë lirimin e disa kimikateve që shkaktojnë dhimbje, si dhe lirimin e më shumë prostaglandinave, “të cilat e bëjnë mitrën të tkurret edhe më shumë”, sipas kirurgut të NHS. Përveç ngërçeve, këto prostaglandina mund të kenë një tjetër efekt anësor jo shumë të këndshëm. Ato mund të bëjnë që muskujt në murin e zorrës së trashë të tkurren gjithashtu, duke rezultuar në diarre.

Dr Karan tha:

Ngërçet e periodave janë pjesë e mekanizmit normal të menstruacioneve dhe ato mund të ndryshojnë nga personi në person dhe nga cikli në cikli. Por kjo është ajo ku mjekët ndonjëherë mund të shpërfillin shëndetin gjinekologjik,” paralajmëroi mjeku i përgjithshëm. Supozohet shumë shpesh se një person që paraqet perioda të rënda të dhimbshme thjesht po kalon një periodë të rëndë dhe është i mbështjellë me qetësues kundër dhimbjeve. Ndërsa në fakt mund të ketë një shkak themelor dhe diçka që mund të bëhet për të trajtuar problemin.

Është e paqartë se sa njerëz vuajnë nga sëmundja inflamatore e legenit, por është një infeksion i sistemit riprodhues të femrës, i cili përfshin mitrën, tubat fallopiane dhe vezoret, thotë NHS.