Health & Beauty Lifestyle

Ja pse duhet të mos e lagni kurrë furçën e dhëmbëve përpara se të shtoni pastë dhëmbësh, sipas dentistëve!

nNë dentist mendon se miliona prej nesh po i lajmë dhëmbët gabimisht. Dr Sahil Patel tha se ai vazhdimisht i sheh pacientët e tij duke bërë disa gabime që mund të shkaktojnë kërdi në shëndetin e tyre oral. Një nga gabimet më të mëdha me sa duket është lagja e furçës së dhëmbëve përpara se të shtoni pastë dhëmbësh. Ai tha:

Nëse e bëni këtë, po e holloni. Pasta e dhëmbëve tashmë ka sasinë e duhur të lagështisë. Nëse është i lagësht, e bën atë të shkumëzohet më shpejt dhe ju bën ta pështyni më shpejt.

Zakone të tjera të zakonshme që ai do të këshillonte që t’i shmangnim përfshijnë të qenit shumë të rënduar me duar dhe zgjedhjen e fillit me fill mbi furçat ndërdhëmbore. Dr Patel, themeluesi i Marylebone Smile Clinic në Londër, tha:

Shpesh njerëzit e mbajnë furçën me grusht. Ju nuk duhet të ndiheni sikur keni bërë një pastrim kundër dhëmbëve, kjo është shumë. Nëse qimet lëvizin kundër dhëmbit, nuk po bën mirë. Qimet duhet të jenë drejt kundër dhëmbëve dhe duhet të keni një prekje të butë.

Duke shpjeguar pse ai do të zgjidhte shkopinj në vend të fijes, dentisti shtoi:

Qimet që pastrojnë midis dhëmbëve mund të arrijnë në qoshe dhe zona të ndërlikuara ku furça e dhëmbëve nuk mund të arrijë për të pastruar pllakën tonë. Kjo i bën ato më efektive se filli dhe ato vijnë në shumë forma dhe madhësi për të siguruar një përshtatje të mirë. Pjesa e pasme është shpesh pjesa më e vështirë për t’u pastruar, kështu që unë do të rekomandoja fillimisht të filloni atje. Nëse filloni nga përpara dhe bëni pjesën e pasme të fundit, ka më shumë gjasa të ndaloni dhe ta ulni furçën poshtë, duke mos e pastruar pjesën e pasme siç duhet.