Food & Drink Health & Beauty

Ja pse të gjithë ne gjejmë ngushëllim tek çokollata kur jemi të stresuar!

Ne hamë çokollatë për të festuar momente të mira, por edhe kur ndiejmë emocione negative. Çokollata mund të jetë gjëja e parë që dëshirojmë kur vapa sapo ka filluar dhe sipas mjekëve kjo ka të bëjë me sistemin tonë të luftimit, reagimi i lashtë i trupit tonë ndaj rrezikut. Kortizoli është hormoni kryesor i stresit i trupit dhe sapo futet në të, e largon energjinë nga sistemi imunitar, gjë që ndez ato dëshira për sheqer. Dr Nicky Keay, endokrinologe sportive dhe lektore nderi në University College London thotë:

Dëshira për çokollatë është një përgjigje ndaj një situate stresuese si nevojë për energji. Të jesh i stresuar rrit hormonin e kortizolit i cili përdor rezervat tona të energjisë, kështu që ndihemi sikur kemi nevojë për diçka të ëmbël për të rritur nivelet e energjisë.

Por, në mënyrë paradoksale, thjesht ngrënia e ëmbëlsirave si çokollata, mund të çojë në rritje të sheqerit në gjak, e ndjekur nga një përplasje, e cila mund të shkaktojë një slitë stresi dhe mall. Nutricionistja Sarah Birrari shpjegon:

Kur nivelet e sheqerit në gjak bien shumë të ulëta, ajo shkakton përgjigjen e stresit të trupit “lufto ose ik” për të ndihmuar në rritjen e niveleve të sheqerit në gjak (glukozës) dhe acideve yndyrore në qarkullimin tuaj si lëndë djegëse thelbësore për muskujt dhe trurin. Kjo përgjigje ndaj stresit shkakton urinë, kështu që ju do të hani për të rritur nivelet e karburantit, gjithashtu, dhe mund të keni dëshira për ushqime të ëmbla.

Është interesante se çokollata ka efekte në tru për t’ju ndihmuar të relaksoheni dhe t’ju bëjë të ndiheni mirë duke rritur nivelet e trurit të disa kimikateve, duke përfshirë PEA që ndryshon humorin (feniletilaminë, e lidhur me amfetaminën), e cila ju jep një zhurmë të butë, që ju ngjall besim. Çokollata përmban gjithashtu triptofan, një kimikat i konvertuar në serotonin në tru për të ngritur humorin dhe për të rritur euforinë, plus teobrominë, një stimulues që ju emocionon.