Food & Drink

Ja se me çfarë lidhet dëshira për të ngrënë turshi gjatë shtatzënisë!

A jeni shtatzënë? Nëse po, atëherë ka shumë të ngjarë të keni një marrëdhënie shumë të fortë me ushqimin. Ose e doni ose e urreni. Sipas ekspertëve, dëshira për ushqime të caktuara rritet gjatë shtatzënisë. Ushqimet si turshitë janë diçka që shumë femra e shijojnë dhe duan ta hanë. Dëshira për turshi rritet kryesisht për shkak të ndryshimeve në shije dhe erë dhe ndonjëherë për shkak të kulturës ku janë rritur.

Dëshira për një ushqim të caktuar është normale dhe turshitë, të cilat janë të lehta për t’u shijuar, përzihen mirë me çdo lloj ushqimi që hani. Turshitë janë të kripura dhe të mprehta dhe kanë një strukturë krokante e cila u pëlqen shumë nënave. Edhe pse ngrënia e turshive nuk është e dëmshme, mjekët thonë se duhet t’i hani ato në moderim për të mbajtur marrjen e ulët të natriumit dhe për t’i shoqëruar ato me një dietë të ekuilibruar.

Ka shumë mite të lidhura me dëshirat e turshive nëpër kultura të ndryshme që janë përcjellë nëpër breza. Gratë duan të hanë turshi pikante dhe të mbushura me shije në çdo kohë të ditës apo natës. Sipas kërkimeve shkencore, dëshirat për turshi as nuk e përcaktojnë gjininë e foshnjës dhe as nuk tregojnë ndonjë mangësi ushqyese, siç popullarizuar nga besimet. Megjithatë, hulumtimi tregon shumë shkaqe të tjera të mundshme të dëshirave, të cilat përfshijnë:

Hormonet

Sipas ekspertëve, gjatë shtatzënisë, çdo tremujor vjen me ndryshimet në hormone, kur si estrogjeni ashtu edhe progesteroni përballen me një rritje të madhe. Kjo shpjegon edhe arsyet e të vjellave në mëngjes, të përzierave dhe përgjumjes në tremujorin e parë. Po kështu, gjatë tremujorit të dytë, ekspertët thonë se shumë gra shtatzëna përshtaten me këto hormone të ngritura, kështu që dëshirat arrijnë kulmin.

Një teori sugjeron gjithashtu se dëshirat janë një përgjigje e natyrshme ndaj trupit tuaj që shërohet nga oreksi i dobët dhe të vjellat në mëngjes. Shumë ekspertë shëndetësorë gjithashtu spekulojnë se ndryshimet shqisore që ndodhin për shkak të ndryshimeve në hormone ndodhin për t’ju mbrojtur nga ushqimet potencialisht toksike.

Mangësitë ushqyese

Ushqimi luan një rol të madh gjatë shtatzënisë. Ndërsa trupi bëhet më i madh, ka nevojë për të gjitha vitaminat dhe mineralet thelbësore për zhvillimin e sigurt dhe të shëndetshëm të fetusit. Përveç kësaj, për të balancuar hormonet, trupi i gruas ka nevojë edhe për zink, folate, jod dhe proteina. Përveç turshive, shumë gra dëshirojnë edhe ushqime të pashëndetshme si hamburger, akullore, çokollatë dhe kola. Ngrënia e turshive, veçanërisht kur jeni duke pritur një fëmijë, ka efekte anësore pozitive dhe negative, disa prej të cilave përfshijnë:

Jo shumë vlera ushqyese

Turshitë, veçanërisht të prodhuara në Indi, janë të pasura me kripë dhe vaj, të cilat përdoren për të ruajtur ushqimin. Përveç kësaj, ato nuk kanë shumë vlera ushqyese pasi erëzat dhe vaji mbizotërojnë ushqimin.

Përmbajtja e lartë e natriumit

Turshitë më së shumti nuk rekomdanohen pasi janë të pasura me kripë dhe shëllirë. Në perëndim, turshitë bëhen kryesisht me kripë, sheqer dhe uthull për të ruajtur përmbajtjen kryesore. Sipas mjekëve, natriumi i tepërt shkakton mbajtjen e ujit dhe rrit rrezikun e presionit të lartë të gjakut gjatë shtatzënisë.

Rrit marrjen e vitaminave

Marrja e turshive gjithashtu shton vitamina në ushqimin që ju nevojitet veçanërisht gjatë shtatzënisë. Turshitë e bëra me limon, kopër, karota shtojnë një sasi të madhe të vitaminave C dhe K, të cilat janë thelbësore gjatë shtatzënisë. Këto ndihmojnë në ndërtimin e kockave të forta dhe mpiksjen e gjakut, përveçse ndihmojnë në rritjen e indeve të foshnjës.