Health & Beauty

Ja si të dalloni nëpërmjet produkteve të make-up-it që keni kancer në tiroide!

Shumica e simptomave të kancerit të tiroides shfaqen në qafë, fyt dhe zë. Ju mund të vini re një gungë të fortë, ngjirjen e zërit, një dhimbje të fortë ose vështirësi në gëlltitje. Por ka disa shenja më të pazakonta për t’u kujdesur, sipas NHS. Kjo përfshin një fytyrë më të kuqe, të njohur si skuqje, të cilën mund ta dalloni kur blini për make-up të ri veçanërisht bazën.

Tek disa njerëz është shumë e dukshme dhe shoqërohet me një ndjesi djegieje, por te të tjerë mund të shfaqet thjesht si një nuancë e lehtë. Shkaktohet nga marrja e tepërt e hormonit kalcitonin, i cili rregullon nivelet e kalciumit dhe fosfatit në gjak, thotë Cancer Research UK (CRUK). E krijuar nga qelizat medulare të kancerit të tiroides, kalcitonina e tepërt mund të tregojë një lloj të rrallë kanceri të quajtur kancer medular i tiroides. Simptoma të tjera më pak të zakonshme përfshijnë:

  1. Kafshata më të buta ose diarre
  2. Humbje peshe
  3. Kollë

Kanceri i tiroides ndodh kur qelizat anormale në gjëndrën tiroide, e cila ndodhet në fyt, fillojnë të ndahen dhe rriten në mënyrë të pakontrolluar. Pa trajtim, qelizat e kancerit përfundimisht mund të rriten në indet e shëndetshme përreth dhe të përhapen në zona të tjera të trupit. Rreth 3,900 njerëz diagnostikohen në MB çdo vit, sipas CRUK. Ndërkohë që mund të ndodhin probleme me zorrët, humbja e peshës dhe kollitja, ka disa shenja shumë më të zakonshme të sëmundjes. Këto janë:

  • Një gungë në pjesën e përparme, pjesën e poshtme të qafës tuaj (kjo zakonisht ndihet e vështirë, ngadalë bëhet më e madhe dhe nuk është e dhimbshme)
  • Një zë i ngjirur (për më shumë se tre javë)
  • Dhimbje fyti (për më shumë se tre javë)
  • Vështirësi e vazhdueshme në gëlltitje ose frymëmarrje
  • Dhimbje në pjesën e përparme të qafës ose ndjenjë sikur diçka po ju shtyp në qafë

Trajtimi varet nga madhësia dhe lloji i kancerit të tiroides, nëse ai është përhapur, dhe nga shëndeti i përgjithshëm i përgjithshëm i një personi. Por zakonisht do të përfshijë kirurgji, si dhe terapi potenciale hormonale, trajtim me jod radioaktiv, ilaçe të synuara, radioterapi ose kimioterapi.