Tech

Jeni kuriozë të zbuloni sesi do të jetë versioni i ri i “Windows 11” dhe se cilat do të jenë risitë e tij?

Në fillim të vitit 2021, gjasat që Microsoft të lançonte një pasardhës të Windows 10 dukeshin jashtëzakonisht të ulëta. Kështu mbeti deri në fund të majit, kur CEO Satya Nadella filloi të diskutonte hapur për “gjenertën e ardhshme të Windows”. Spekulimet rreth një ‘Windows 11’ të mundshëm së shpejti u përhapën, veçanërisht pasi Microsoft njoftoi një ngjarje për 24 qershor. Një version paraprak doli përpara zbulimit zyrtar, por Microsoft ende kishte disa surpriza të tjera të përgatitura.

Ndërtimet e hershme u bënë të disponueshme për anëtarët e Programit Windows Insider menjëherë më pas, përpara se Microsoft më në fund të konfirmonte një datë fillestare të lançimit të tij. Siç shpjegoi kompania në një postim zyrtar në blog, përditësimi nuk u dorëzua menjëherë në të gjitha pajisjet e pranueshme. Microsoft ka ulur disponueshmërinë për të menaxhuar kërkesën, me prioritet ‘hardware’-in më të ri. Sidoqoftë, ekziston një mënyrë e thjeshtë për të gjitha pajisjet e përputhshme për të marrë Windows 11 tani.

Microsoft lançoi ‘hardware’-in e ri Surface në të njëjtën kohë kur u lançua Windows 11, duke i bërë Surface Pro 8, Surface Laptop Studio, Surface Go 3 dhe Surface Pro X (2021) disa nga pajisjet e para që përdorin sistemin operativ të ri jashtë kutisë. Megjithatë, brenda pak muajsh, tashmë ka mjaft alternativa.

Si është Windows 11?

Qartë duke dashur të shmangë mërzitjen e miliona njerëzve duke bërë ndryshime rrënjësore (siç bëri në fund me Windows 8), Microsoft ka mbajtur të njëjtin plan strukturor, megjithëse me një ridizajnim të rëndësishëm. Do të gjeni gjithashtu qoshe të rrumbullakosura kudo që të shikoni dhe një menu të re të fillimit të pozicionuar në qendër, megjithëse mund ta ktheni këtë të fundit anash nëse dëshironi.

Ekziston një panel i ri miniaplikacionesh i cili mund të tregojë motin, lajmet dhe gjëra të tjera – duke zëvendësuar me sa duket pllakat e drejtpërdrejta të menusë së vjetër në Start – dhe grupimin, shkëputjen e përmirësuar të Windows-it të hapur, në mënyrë që të mund të përqendroheni më lehtë në atë që po përpiqeni të bëni.

Windows 11 në tabletë është përmirësuar shumë falë prezantimit të gjesteve dhe një tastiere të re në ekran që është shumë më e ngjashme me atë në telefonin tuaj. Ju madje mund të instaloni dhe përdorni aplikacione Android përmes Appstore-it të Amazon, por kjo sapo ka filluar të dalë. Sidoqoftë, ndërsa ka shumë ndryshime vizuale, Windows 11 duhet të jetë një kalim i lehtë nga Windows 10 për shumicën e njerëzve.