Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Bota Lifestyle Travel

Ju njohim me vendet që kanë jetëgjatësinë më të lartë të popullit të tyre, ja arsyet se pse!

Sipas një studimi të fundit, Japonia, Hawaii dhe Norvegjia janë disa nga vendet më të mira për të pasur një jetë më të shëndetshme dhe të gjatë. Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD) studioi popullsitë që jetojnë mesatarisht më gjatë dhe Japonia doli në krye, me një jetëgjatësi mesatare prej 84.2 vjet. Norvegjia ishte vendi i shtatë ‘më i shëndetshëm’, me një jetëgjatësi mesatare prej 82.9 vjet dhe sipas renditjes, Hawaii është shteti më i shëndetshëm në SHBA. Dhe ja arsyet se pse këto vende cilësohen si vendet me jetëgjatësi më të lartë.

Jetëgjatësia e lartë e japonezëve është kryesisht për shkak të më pak vdekjeve nga sëmundjet e zemrës dhe kanceri, veçanërisht kanceri i gjirit dhe ai i prostatës. Kjo vdekshmëri e ulët i atribuohet kryesisht shkallës së ulët të mbipeshës, konsumit të ulët të mishit të kuq dhe konsumit të lartë të peshkut dhe ushqimeve bimore si soja. Gjithashtu, ushqimet tradicionale të japonezëve janë gjithashtu të rëndësishme kur bëhet fjalë për jetëgjatësinë.

Studimet tregojnë se amerikanët konsumojnë ushqime të shpejta dhe aspak të shëndetshme. Në Japoni, ekspertët e çajit e bëjnë të ngrënit e shëndetshëm, nëpërmjet ceremonisë së çajit, një ritual koreografik i përgatitjes dhe shërbimit të çajit. Gjatë procesit, fokusi i tyre është aq i thellë sa ata nuk mendojnë për asgjë tjetër.

Sekreti i Norvegjisë për jetëgjatësinë qëndron në një filozofi të quajtur ‘friluftsliv’, që përkthehet: jeta ajrore falas. Adhuruesit e ‘friluftsliv’ e përshkruajnë atë si një ndjenjë apo një dëshirë themelore për të kaluar sa më shumë kohë jashtë që të jetë e mundur. Të kalosh vetëm dy orë në natyrë ka rezultuar të jetë e mirë për shëndetin tonë.

Sipas disa të dhënave, studiuesit anketuan më shumë se 19,000 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar në lidhje me kohën rekreative që ata kaluan në natyrë gjatë një jave, së bashku me shëndetin dhe mirëqenien e tyre të vetë-raportuar. Ata zbuluan se njerëzit që kaluan të paktën 120 minuta në javë në natyrë, vunë re një rritje në shëndetin e tyre mendor dhe fizik, në krahasim me njerëzit që nuk kaluan asnjë kohë në natyrë.