Bota Botë e Çuditshme Lifestyle

Ju njohim me zbulimin më historik dhe më domethënës detar që prej 1982!

Një anije luftarake që mbante rreth 330 njerëz duke përfshirë James Stuart, mbretin e ardhshëm të Anglisë u rrëzua dhe u mbyt më 6 maj 1682. Tani vendndodhja e anijes së mbytur është zbuluar më në fund në brigjet e Anglisë 340 vjet më vonë. Kur HMS Gloucester u mbyt, u gropos përgjysmë në shtratin e detit. Nuk kishte asnjë manifestim zyrtar të pasagjerëve, por vlerësohet se 130 deri në 250 ekuipazh dhe pasagjerë u mbytën.

Stuart, i cili do të kurorëzohej James II si Mbret i Anglisë dhe Mbret i Irlandës dhe James VII si Mbret i Skocisë pothuajse tre vjet më vonë, ishte pothuajse një nga ato viktima. Në kohën e fatkeqësisë, Duka i atëhershëm i Jorkut ishte një trashëgimtar katolik i fronit protestant gjatë një kohe tensioni politik dhe fetar. Mungesa e tij e afërt spikat në historinë britanike, ashtu si edhe humbja e konsiderueshme e jetës. Claire Jowitt, profesore e anglishtes dhe historisë në Universitetin e Anglisë Lindore në Mbretërinë e Bashkuar tha se:

Për shkak të rrethanave të fundosjes së tij, ky mund të pretendohet si zbulimi i vetëm historik më domethënës detar që nga ngritja e Mary Rose në 1982. Zbulimi premton të ndryshojë rrënjësisht të kuptuarit e historisë sociale, detare dhe politike të shekullit të 17-të.

Artefakte tashmë janë mbledhur dhe konservuar nga vendi, të tilla si veshje, këpucë, pajisje lundrimi dhe detare dhe shumë shishe vere duke përfshirë disa që mbeten të pahapura. Një nga shishet e verës mban një vulë xhami me kreshtën e paraardhësve të George Washington, familjes Legge. Një ekspozitë që përfshin gjetjet nga mbytja e anijes do të hapet në pranverë në Muzeun dhe Galerinë e Artit të Kalasë Norwich.

Jowitt është bashkëkurator i ekspozitës dhe autor i një studimi të ri rreth mbytjes së anijes. Sapo u njoftua zbulimi i anijes së mbytur, por fillimisht u gjet në vitin 2007. Vonesa u shkaktua nga koha e nevojshme për të konfirmuar identitetin e anijes dhe për të mbrojtur vendin në rrezik, që ndodhet në ujërat ndërkombëtare në brigjet e Norfolk. Anglia historike, një organ publik i qeverisë britanike që mbikëqyr vendet historike të Anglisë, do të mbrojë mbytjen e anijes.